Ga naar de inhoud
Beurs

Zo kun je toch aan aandelen Adyen komen

Als je een abonnement neemt op Netflix, dan loopt de betaling via Adyen. Beeld © Getty

Fintechbedrijf Adyen gaat woensdag naar de beurs, maar alleen institutionele beleggers, zoals institutionele beleggers en verzekeraars, kunnen erop inschrijven. Toch kunnen particulieren uiteindelijk wel aan de aandelen komen, denken analisten.

Particuliere beleggers kunnen pas woensdag aandelen kopen, na de beursintroductie, als de handel op de beurs is begonnen. Maar dan zullen institutionele beleggers wel een deel van de aandelen die ze bij de beursintroductie kopen moeten verkopen.

Als het bedrijf eenmaal beursgenoteerd is, dan zal er wel handel zijn in de aandelen, maar waarschijnlijk alleen tegen hele hoge prijzen, denkt beurscommentator Durk Veenstra.

"Het zou me niet verbazen als de koers met 10 of 20 procent omhoog gaat", zegt ook Jos Versteeg van InsingerGilissen. "Het is een fintechbedrijf, ze doen het goed, maar slechts 14 procent van de aandelen is vrij verhandelbaar. Dat zijn de ingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat de koers woensdag stijgt", voegt Jauke de Jong van AFS daaraan toe.

De 240 euro die vandaag is vastgesteld zit aan de bovenkant van de eerder bekendgemaakte bandbreedte van 220 tot 240 euro. Dat duidt op hoge vraag, aldus De Jong.

'Geef limiet op bij kooporder'

Je moet als particuliere belegger wel oppassen tegen welke prijs je kunt kopen, als de koersen door het dak gaan, waarschuwt Veenstra. Beleggers doen er volgens hem dan ook goed aan om een limiet op te geven als ze een kooporder plaatsen.

Er bestaan ook 'bestensorders', maar dat betekent dat je geen maximumprijs opgeeft. Als de koers flink oploopt, dan kun je dus duur uit zijn.

Wie verkopen?

De vraag is welke nieuwe aandeelhouders gaan verkopen, zegt Veenstra. "Je mag verwachten dat institutionele beleggers er voor de langere termijn in zitten", aldus Versteeg.

Maar Corné van Zeijl wijst erop dat er ook hedgefondsen instappen, en 'die zijn wel van de snelle winst'.

'Hoge prijs lokt aanbod uit'

Verder verwacht Van Zeijl dat omdat er om de stukken gevochten wordt, het kan zijn dat de toewijzing heel beperkt is. Daardoor kunnen institutionele beleggers vinden dat het pakket dat ze toegewezen krijgen zo klein is dat ze maar verkopen.

Hij acht de kans minimaal dat er op de eerste handelsdag geen verkopers zullen zijn. Daarbij speelt volgens hem ook mee dat als de koers maar hoog genoeg is, dat vanzelf aanbod zal uitlokken.

"Maar als andere partijen op een koers van 240 euro kopen en jij moet hoger kopen, dan is dat al geen goede start", zegt Bob Homan van ING Investment Office.

Dit is een artikel van