Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Beursgoeroe Buffett: bedrijven, stop met kwartaalprognoses

07 juni 2018 18:59 Aangepast: 01 november 2019 11:31
Beeld © Getty

Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen moeten niet meer voor elk kwartaal een winstprognose afgeven. Dat is namelijk slecht voor de lange termijn. Dat zegt superbelegger - en de op twee na rijkste persoon ter wereld - Warren Buffett.

Buffett pleit daarvoor op de Amerikaanse zakenzender CNBC. Hij deed dat samen met Jamie Dimon, topman van de grote Amerikaanse bank JPMorgan Chase en voorzitter van Business Roundtable, de vereniging van ceo's van grote concerns in de VS.

Beursfondsen die voor het kwartaal begint al een prognose van hun resultaten geven, kunnen zich verplicht voelen die doelstellingen ook te halen en daarom beslissingen te nemen die anders niet zouden worden genomen, aldus Dimon. Hij en Buffett vrezen dat die nadruk op de korte termijn ten koste gaat van het belang van de onderneming op de langere termijn.

'Heel verstandig'

"Het is heel verstandig om geen kwartaalprognoses meer te geven", zegt Corné van Zeijl, analist en strateeg bij Actiam. "Je moet je beleid niet gaan maken op basis van kwartaalcijfers, want dan krijg je dat bedrijven bepaalde problemen een kwartaal opschuiven. Het is ook niet voor niks dat resultaten vaak meevallen, ze worden dus wel een beetje gemanipuleerd", zegt Van Zeijl.

Toch heeft hij wel graag dat een beursfonds elk kwartaal aangeeft hoe het heeft gedraaid, met omzet- en winstcijfers. Als een bedrijf dat niet doet, dan kun je ze immers minder in de gaten houden. Als een onderneming een goed trackrecord heeft, dat vindt hij het geen probleem om vertrouwen te geven, maar er zijn genoeg bedrijven die je zelf graag in de gaten houdt, aldus Van Zeijl.

Buffett

Berkshire Hathaway, het beursgenoterde investeringsvehikel van Buffett, geeft ook geen prognose voor de resultaten. Buffett is de op twee na rijkste persoon ter wereld, met een vermogen van zo'n 84 miljard dollar.

Twee jaar geleden publiceerden Buffett en Dimon al een aantal vrijwillige richtlijnen voor ondernemingsbesturders. Die werden door 14 ceo's ondertekend. Naast Buffett en Dimon zelf ging het om onder meer de ceo's van General Motors, General Electric en Blackrock. Eén van die richtlijnen is dat ondernemingen zich niet verplicht moeten voelen om een winstvoorspelling te geven.

'Kost tijd'

Onderzoeksbureau McKinsey onderzocht in 2006 of het geven van een winstprognose voor de korte termijn nadelig uitpakte voor concerns. De conclusie was dat het niet de waardering van beursfondsen beïnvloedt en evenmin de volatiliteit van beurskoersen drukt.

Maar kwartaalprognoses vergen wel kostbare tijd van het management en het leidt ertoe dat de leiding te veel de nadruk op de korte termijn legt, schreef McKinsey.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore