Ga naar de inhoud
Beurs

Verlies warenhuizen Hudson's Bay-ketens loopt op

Grote drukte bij de opening van Hudson's Bay in Haarlem, begin april. Beeld © P. le Clercq

De Canadese warenhuisketen HBC, waaronder de winkels van Hudson's Bay en Saks Off 5th in Nederland vallen, zag in het eerste kwartaal het verlies flink oplopen. Het bedrijf zegt niet hoe de Nederlandse winkels draaien, wel is duidelijk dat de omzet daalt in Europa.

De totale omzet van HBC nam toe met 1 procent tot 3,1 miljard Canadese dollar (bijna 2 miljard euro). Vooral in Europa was er sprake van een afname: met 6,6 procent. Het gaat dan om winkels die vorig jaar ook al open waren.

Dat geldt dus niet voor de winkels van Hudson's Bay en de vestigingen van Saks OFF 5TH in Nederland, maar wel voor de warenhuizen van Inno in België, die van Galeria Kaufhof in Duitsland en die van Saks OFF5TH in Duitsland.

Net zoals bij veel andere winkels nam de totale online omzet toe, met 7,7 procent, terwijl in de stenen winkels juist minder werd verkocht.

Verlies stijgt

Onderaan de streep nam het verlies van HBC toe van 221 miljoen Canadese dollar tot 400 miljoen Canadese dollar. Er is een aantal activiteiten verkocht. Ook bij de onderdelen waarmee HBC verdergaat steeg het verlies, met 100 miljoen tot 314 miljoen Canadese dollar.

Daarin zit een belastingmeevaller meegerekend van 44 miljoen Canadese dollar (tegen 68 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder).

Opstartkosten

Er is niet bekendgemaakt hoe de resultaten in Europa zijn. Met de opening van drie nieuwe Hudson's Bay winkels in Nederland (Haarlem, Amersfoort en Enschede) en één Saks OFF 5TH vestiging in Duitsland waren eenmalige opstartkosten van 4 miljoen euro gemoeid.

In Noord-Amerika gaat het beter, vooral bij Saks Fifth Avenue; daar steeg de omzet met 6 procent. De kosten gaan er verlaagd worden, onder meer met het sluiten van een aantal Lord & Taylor-winkels, zodat die keten zich meer als webwinkel kan profileren. Ook in Europa wordt er in de organisatie gesnedenen, bijvoorbeeld door management uit minder lagen te laten bestaan.

Nederland

Hudson's Bay heeft in Nederland twee winkels van Saks Off 5TH (in Amsterdam en Rotterdam) en 13 vestigingen van Hudson's Bay (in Amsterdam, Leiden, Den Haag, Rotterdam, Almere, Breda, Den Bosch, Maastricht, Tilburg, Zwolle, Enschede, Amersfoort en Haarlem). Er komen volgend jaar nog Hudson's Bay winkels bij in Amstelveen en Utrecht.

De winkels van Hudson's Bay lijken vaak vrij rustig. Er werd gespeculeerd dat het bedrijf uit Nederland weg zou willen, maar volgens retailexperts kan dat helemaal niet. Er zijn huurcontracten afgesloten voor minstens tien jaar. Volgens hen hebben de eigenaren van oude V&D-panden flink geïnvesteerd om ze geschikt te maken voor Hudson's Bay.