Beurs

ASR-baas Jos Baeten: Loonsverhoging van 40 procent was niet nodig

04 juni 2018 10:57 Aangepast: 04 juni 2018 19:48
ASR-ceo Jos Baeten. Beeld © ANP

De loonsverhoging van 40 procent voor ASR-ceo Jos Baeten was niet nodig geweest om hem te behouden voor het bedrijf. Als hij die niet had gekregen was hij 'absoluut niet' opgestapt. "Ik heb er ook nooit om gevraagd."

Dat zei Baeten in een interview met RTL Z op de IEX Beleggersdag.

Geen staatsbedrijf meer: lonen direct omhoog

Verzekeraar ASR was tot vorig jaar nog in handen van de staat, nadat moederbedrijf Fortis in 2008 werd genationaliseerd. Zolang de staat nog aandelen in bezit had, mochten de lonen van de directie niet worden verhoogd.

Vrijwel direct nadat de laatste aandelen naar de beurs waren gebracht besloot de verzekeraar om de lonen voor de top bijzonder fors te verhogen. Baeten kreeg er 40 procent bij en de andere directieleden mochten zelfs op salarisverhogingen tot 67,5 procent rekenen. Het salaris van de topman stijgt van 529.000 naar 740.000 euro.

'Nooit om gevraagd'

Volgens Baeten heeft de raad van commissarissen (rvc) de loonsverhoging doorgevoerd omdat vooral buitenlandse aandeelhouders daarom gevraagd zouden hebben. Zij zouden dat noodzakelijk vinden 'om ervoor te zorgen dat dit management aan boord blijft', aldus Baeten.

Maar dat was, in ieder geval wat de ceo betreft, helemaal niet nodig geweest. Op de vraag of Baeten was opgestapt zonder loonsverhoging reageert hij resoluut: "Absoluut niet. Ik heb er ook nooit om gevraagd."

Waarom is zijn beloning dan wel verhoogd? "Onze aandeelhouders vonden het wel belangrijk", aldus Baeten. 

Maatschappelijk sentiment 

De topman van ASR benadrukt dat er een 'heel zorgvuldige afweging is gemaakt' door de rvc. Daarbij zou zijn gekeken naar de wil van de aandeelhouders, er is gesproken met de ondernemingsraad en er is 'gekeken naar het maatschappelijk sentiment'. "Die drie dingen waren niet op een lijn te brengen", concludeerde het bedrijf.

Meer op rtlz.nl: Dikke bonussen in de financiële sector? Vooral verzekeraars cashen

Ralph Hamers

Daarmee doelt Baeten op de grote maatschappelijke verontwaardiging over de loonsverhogingen voor topbankiers. Vooral ING-topman Ralph Hamers kreeg het dit voorjaar zwaar te verduren, nadat de rvc van zijn bank zijn loon met 50 procent wilde verhogen.

Ook over een loonsverhoging voor de top van de kleine bank Van Lanschot ontstond verontwaardiging. Minister van Financiën Wopke Hoekstra liet daarop weten dat hij zich inzet voor strengere regels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van