Beurs

'Adyen lokte eBay als klant met aandelenbelang van 5 procent'

04 juni 2018 09:11 Aangepast: 04 juni 2018 12:22
Als je bij de Bijenkorf iets koopt of online bestelt, dan loopt de betaling via Adyen. Beeld © ANP

De Amsterdamse fintechreus Adyen haalde eerder dit jaar eBay als klant binnen door de Amerikaanse veilingsite een belang van 5 procent te beloven.

Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van ingewijden. Begin dit jaar werd bekend dat Adyen het betalingsverkeer van eBay gaat verwerken. Concurrent PayPal, dat eerder onderdeel was van eBay, wordt hiermee aan de kant gezet.

Het bedrijf wil niet ingaan op vragen van RTL Z over de deal met eBay waar Het FD over bericht. "Geen commentaar."

Adyen zal voor eBay beginnen in Noord-Amerika. Over drie jaar moet het dan de meeste transacties van de Amerikaanse veilingsite verwerken. Adyen heeft al klanten als Groupon, Facebook en Uber en wil de komende jaren flink groeien in Azië. 

EBay profiteert van koersstijging

EBay zou de aandelen in Adyen kopen via warrants. Daarbij kan eBay de aandelen kopen via een van tevoren vastgestelde prijs. Als de beurskoers van Adyen stijgt, is dat dus voordelig voor eBay.

De warrants worden volgens de bronnen van Het Financieele Dagblad in vier tranches uitgekeerd aan eBay.

'Adyen vergoedt kosten aan eBay'

Daarnaast zou Adyen volgens een geheim analistenrapport, in het bezit van de krant, bijna 61 miljoen euro aan eBay betalen als implementatiekosten en zal eBay lage tarieven betalen.

Adyen maakte eind mei bekend naar de Amsterdamse beurs te willen. Volgens Het FD zal Adyen morgen zijn prospectus voor de beursgang publiceren. Een week later zou de notering er al moeten zijn. 

Niet voor particulieren

Particuliere beleggers grijpen mis bij de beursgang, alleen professionele beleggers kunnen meedoen aan de gang naar het Damrak. Daarbij zal 15 procent van het aandelenkapitaal worden geplaatst.

Adyen zorgt ervoor dat de betalingen van consumenten bij onder meer winkels worden geregeld. Het maakt daarbij niet uit of je met creditcard betaalt, via iDeal of PayPal en of dat in een stenen winkel is of in een webshop. Klanten van Adyen, zoals Netflix of de Bijenkorf, hebben daardoor maar met één speler (Adyen) te maken in plaats van met verschillende, zoals Mastercard en de banken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van