Beurs

Italië is geen Griekenland: op deze punten gaat het economisch prima

31 mei 2018 18:35 Aangepast: 01 juni 2018 13:11
Beeld © Getty

Italië heeft een aantal economische problemen, maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Op heel wat terreinen doen de Italianen het economisch gewoon goed.

Er gaat het een en ander mis in de Italiaanse economie, maar 'Italië is zeker geen Griekenland', zegt Maartje Wijffelaars. Zij werkt voor de Rabobank waarvoor ze economie en politiek in Italië volgt. Italië heeft volgens haar een brede economische basis, met een sterke industrie in het noorden. 

"Daar zitten ook de grote ondernemingen. Als Italië alleen uit het noorden zou bestaan, dan zouden wij dit gesprek niet voeren", stelt zij. "Bedrijven als Fiat-Chrysler, Ferrari, Ferrero Rocher, Barilla en Lavazza doen niet onder voor ondernemingen uit bijvoorbeeld Duitsland. De grote bedrijven in Italië zijn sterk op de export gericht."

Meer export dan import

Noord-Italië en Zuid-Duitsland lijken wel wat op elkaar, voegt beurscommentator Hans de Geus daar aan toe. In het noorden zijn veel sterke mkb-bedrijven, bijvoorbeeld in de machinebouw, de elektrotechniek en farma, die veel in het buitenland verkopen.

Sinds een aantal jaren exporteert Italië meer dan het importeert: er is een overschot op de handelsbalans, net zoals bij Nederland en Duitsland.

Miniatuurvoorbeeld

Koophuizen zonder hypotheek

Er is een groot verschil in Italië tussen noord en zuid. Regio's als Lombardije en Piemonte zijn net zo rijk als veel Duitse regio's, de Randstad of Vlaanderen. Het gemiddelde bruto binnenlands product per huishouden lag in Italië vorig jaar op ruim 26.000 tegen ruim 40.000 euro in Nederland.

Italiaanse huishoudens hebben relatief weinig schulden. Zo heeft ruim 70 procent van de Italianen een koophuis, dat is iets meer dan in Nederland. Maar in tegenstelling tot in Nederland lenen Italianen veel minder voor hun woning. In totaal heeft 56 procent van de Italiaanse huishoudens een koophuis zonder hypotheek.

Lage schulden

De schulden van huishoudens waren in het derde kwartaal van vorig jaar dan ook relatief laag: 41 procent van het bruto binnenlands product, tegen maar liefst 106 procent in Nederland.

Ook Italiaanse bedrijven buiten de financiële sector hebben relatief weinig geleend. Zo was eind vorig jaar hun totale schuld 72 procent van het bbp, tegen 116 procent in Nederland.

Overheid houdt geld over

De Italiaanse overheidsfinanciën lijken slecht. Vooral vanwege de forse staatsschuld, die eind vorig jaar bijna 131,8  procent van het bruto binnenlands product was (ter vergelijking: Nederland kwam in 2017 uit op 57,8 procent).

Maar daar staat tegenover dat er al jarenlang sprake is van een primair overschot: als je geen rekening houdt met de rentebetalingen, dan houdt de overheid geld over. "De overheid in Italië kampt wel met hoge rentelasten, maar dat komt door eerdere tekorten. Het beleid van de jaren tachtig nekt ze. Als ze niet continu die zware lasten hadden gehad, dan was er geld geweest om in de economie te investeren", aldus Wijffelaars.

Miniatuurvoorbeeld

Italië profiteert bij het primaire begrotingsoverschot van de lage rente, aldus beurscommentator Durk Veenstra. Dat overschot zal volgens hem dalen als ze zichzelf in hun voet schieten met uitspraken zoals die van de Paolo Savona. De politieke partijen Lega en de Vijfsterrenbeweging wilden de euroscepticus tot minister van financiën maken, maar daar stak de president een stokje voor.

Renteverschil met Duitsland daalt weer

De Italiaanse overheid betaalt meer rente dan de Duitse, maar het verschil, de spread in jargon, is sinds de crisis flink gedaald en dat is gunstig voor Italië. Eerder deze week was er weer een flinke stijging van de risicopremie, omdat beleggers het risico dat Italië niet aan zijn verplichtingen zou voldoen, wat hoger inschatten. Maar vandaag loopt het renteverschil met Duitsland weer wat terug.

Miniatuurvoorbeeld

Banken staan er beter voor

Italiaanse banken hebben een moeilijke periode achter de rug, maar zij staan er nu wat beter voor, aldus Veenstra. Het percentage slechte leningen uitgedrukt in het totale bedrag dat banken hebben uitgeleend daalt.

Verder behaalde bank Monte dei Paschi di Siena, de oudste nog bestaande bank ter wereld, maar ook een bank die in de financiële problemen was geraakt, onlangs een hoger dan verwachte winst. De winst in het eerste kwartaal was 188 miljoen euro, tegen een verlies van 169 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van