Beurs

Amerikaans ministerie keurt controversiële overname Monsanto goed

29 mei 2018 18:34 Aangepast: 29 mei 2018 20:01
Protest in Duitsland tegen de overname. Beeld © AFP

Het is de laatste grote horde van een recordovername: het Amerikaanse ministerie van Justitie geeft akkoord voor de overname van de zaadgigant Monsanto door het Duitse Bayer Group.

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft nu toestemming om de Amerikaanse zadenhandelaar Monsanto te kopen, meldt de Duitse nieuwswebsite Der Spiegel. De toestemming wordt beschouwd als een van de laatste belangrijke mijlpalen voor de deal.

Bayer moest toestemming krijgen van dertig autoriteiten, waaronder de Europese Commissie, China en Brazilië. Het Amerikaanse ministerie van Justitie was de laatste grote horde, nu hoeven alleen Mexico en Canada de deal nog te ondertekenen.

Zie ook: Europese Commissie keurt overname Monsanto goed

Onder voorwaarden

De bedrijven worden samen het grootste zaden- en pesticidenbedrijf ter wereld. Daar maakten de autoriteiten zich zorgen over. Net als de Europese Commissie, gaat het ministerie in de Verenigde Staten onder voorwaarden akkoord met de deal.

Om goedkeuring te krijgen hebben Bayer en Monsanto voorgesteld voor ruim 6 miljard aan bezittingen af te stoten, hoofdzakelijk aan het Duitse chemiebedrijf BASF. Het gaat onder meer om activiteiten rond zaden en pesticiden en onderzoeksfaciliteiten van Bayer.

Ceo Werner Baumann van Bayer zei eind vorige week al dat hij verwacht de deal snel te sluiten. De deadline voor afronding van de transactie, die oorspronkelijk in 2016 werd aangekondigd, ligt op 14 juni. Met de overname is ruim 60 miljard euro gemoeid.

Meer op rtlz.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van