Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

ABN Amro heeft nieuwe voorzitter rvc gevonden: Tom de Swaan

25 mei 2018 17:20
Tom de Swaan. Beeld © EPA

Tom de Swaan wordt de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van ABN Amro. Hij volgt daarmee Olga Zoutendijk op, die moest vertrekken vanwege haar 'leiderschapsstijl'.

De Swaan is een oude bekende voor de bank. Tussen 1999 en 2006 was hij lid van de raad van bestuur en financieel directeur bij de ABN, dat toen nog een grote, internationale bank was. Daarvoor werkte hij voor DNB.

Wachten op goedkeuring

Na zijn tijd bij ABN heeft De Swaan talrijke bestuurs- en toezichtsfuncties bekleed, onder ander bij Ahold, DSM en Van Lanschot.

De Swaan is nu voorgedragen door de raad van commissarissen, op de aandeelhoudersvergadering moet zijn benoeming nog formeel goedgekeurd worden. Eigenlijk zou de rasbankier per 1 juni beginnen als commissaris bij De Nederlandsche Bank, maar daar ziet hij nu vanaf.

Problemen in de rvc

In februari trad Olga Zoutendijk plotseling af als voorzitter van de raad van commissarissen. Zij zou zich te veel willen bemoeien met de dagelijkse leiding van de bank, terwijl ze toezicht moest houden op de raad van bestuur.

Ook werd toen duidelijk dat DNB en de ECB onderzoek doen naar het functioneren van de hele raad van commissarissen bij de bank. Minister Hoekstra van Financiën zei toen dat de bank 'door een lastige fase' gaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van