Ga naar de inhoud
Beurs

Prinses Mabel gaat flink cashen bij beursgang Adyen

Beeld © ANP

Een van de investeerders die flink gaat verdienen aan de beursgang van betaalplatform Adyen, blijkt prinses Mabel van Oranje te zijn. Zij is een van de aandeelhouders die bij de beursgang een deel van hun belang verkopen.

Dat bevestigt een woordvoerder van het betaalbedrijf aan RTL Z. Adyen is een betaalplatform, dat elektronische betalingen mogelijk maakt.

Naar de beurs

Het bedrijf werd in 2006 opgericht door een aantal ondernemers, onder wie topman Pieter van der Does. Vorig jaar verwerkte Adyen voor 108 miljard euro aan betalingen, waaraan het zelf een netto-omzet van 218 miljoen euro overhield.

Vandaag bevestigde het bedrijf dat het binnenkort naar de Amsterdamse beurs gaat. Daarbij verzilvert een groep huidige aandeelhouders 15 procent van hun belangen.

Aandelenverkoop

Tot de aandeelhouders die een deel van hun belangen verkopen behoren de oprichters en investeringsmaatschappijen die de afgelopen jaren groeikapitaal inbrachten. Ook de werknemers, die opties bezitten, zullen een deel van hun belang kunnen verzilveren.

De meest opmerkelijke naam op het lijstje verkopers is Mabel van Oranje. "Zij is inderdaad een van de aandeelhouders van Adyen", bevestigt de woordvoerder. "En ook zij zal 15 procent van haar belang verkopen."

Geen grootaandeelhouder

Mabel van Oranje trouwde in 2004 met prins Friso, de tweede zoon van prinses Beatrix en prins Claus. Friso overleed in 2013 aan de gevolgen van een ski-ongeval.

Hoe en wanneer Mabel van Oranje als aandeelhouder bij Adyen betrokken raakte, wil het bedrijf niet zeggen. Ook blijft onbekend hoe groot haar belang in het bedrijf is. "Zij is in elk geval niet een van de grootste aandeelhouders."

Mabels zwager prins Constantijn is ambassadeur van StartUpDelta, een organisatie die zich inzet voor jonge, snelgroeiende techbedrijven. In die functie noemde hij Adyen herhaaldelijk als voorbeeld van een succesvolle start up. Hij behoort echter niet tot de aandeelhouders van het bedrijf.   

Waardestijging

De waardering van Adyen is de afgelopen jaren snel gestegen. Eind 2014 werd het bedrijf bij een investeringsronde nog gewaardeerd op 1,2 miljard euro. Eind vorig jaar bedroeg de waardering bij een intern optieprogramma nog 3 miljard euro, aldus de woordvoerder.

De huidige waarde bij de beursgang wordt geschat op 5 tot 10 miljard euro. Los van de omvang van haar belang, is dus zeker dat prinses Mabel gaat profiteren van een flinke waardestijging.

Dit is een artikel van