Beurs

Nederlandse fintechreus Adyen gaat naar de beurs

24 mei 2018 08:23 Aangepast: 29 mei 2018 14:59
Mede-oprichter Pieter van der Does.

Het Nederlandse betaalbedrijf Adyen gaat op korte termijn naar de beurs in Amsterdam. Het zal hiervoor geen nieuwe aandelen uitgeven. Bestaande aandeelhouders zullen 15 procent van hun aandelen verkopen.

Dat heeft het bedrijf met een omzet van 218 miljoen euro vanochtend bekendgemaakt. In een persverklaring zegt mede-oprichter en ceo Pieter van der Does: "De beursgang zal ons de vrijheid geven om verder te bouwen aan ons bedrijf en biedt aandeelhouders de mogelijkheid om hun aandelen makkelijker te verkopen."

Bankiers rond het proces, zo meldt Het Financieele Dagblad, zeggen dat het bedrijf tussen de 5 en 10 miljard euro waard is. De komende weken moet blijken wat investeerders over hebben voor een aandeel Adyen. 

eBay, Uber en Netflix zijn klant

Geruchten over een beursgang waren er al langer. Adyen verwerkt betalingen voor grote bedrijven van over de hele wereld, zoals Facebook, Spotify, eBay, Twitter, Samsung, L'Oreal en Nederlandse ondernemingen als de Bijenkorf en Coolblue. 

In Europa en Amerika is het al groot, Azië moet daar de komende jaren bijkomen. Daar moet straks 30 procent van de omzet vandaan komen, vertelde het bedrijf eerder aan RTL Z.

Volgens het bedrijf groeit het wereldwijd door. In 2017 groeide de omzet ten opzichte van het jaar ervoor 38 procent. Het aantal transacties in het eerste kwartaal van 2018 kwam boven de 1 miljard. Adyen wil een notering aan de Euronext. 

Geen speciale ceremonie of feestje

De beursgang zal niet, zoals de traditie wil, gepaard gaan met een gongceremonie op de beursvloer in Amsterdam, er komt ook geen persconferentie en geen speciaal feestje voor werknemers, zegt Van der Does tegen het FD.

Het bedrijf heeft volgens hem elke vrijdag een bedrijfsborrel. "We zullen die vrijdag dan in plaats van bier champagne schenken."

De aandelen worden geplaatst bij institutionele beleggers. Dat betekent dat particuliere beleggers niet kunnen inschrijven.

Meer op rtlz.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van