Beurs

Verzekeren op de blockchain: over een paar maanden is het zover

17 mei 2018 11:04 Aangepast: 17 mei 2018 11:05
Beeld © iStock

Een samenwerkingsverband van dertien verzekeraars gaat nog dit jaar gebruikmaken van blockchaintechnologie zodat ouderwetse contracten kunnen worden vervangen door 'smart contracts'. Daardoor zou vooral de administratie van verzekeraars een stuk efficiënter worden.

​Het blockchainproject waarin de verzekeraars samenwerken, B3i, bestaat sinds 2016 en op dit moment werken in totaal 38 verzekeraars samen aan een markttest. De productontwikkeling wordt geleid door Sylvain de Crom, hoofd research en development bij Aegon.

Het project moet niet alleen maar innovatie om de innovatie zijn, maar moet ook daadwerkelijk voor meer efficiëntie gaan zorgen bij verzekeraars, vertelt De Crom. De eerste echte test komt eind dit jaar. Dan worden de eerste contracten tussen verzekeraars en herverzekeraars vervangen door smart contracts.

Hoe werkt de blockchain ook alweer? Frederieke legt het uit:

Twintig partijen in een contract

Net zoals jij jezelf verzekert voor grote schades, zo verzekeren ook verzekeraars zich bij herverzekeraars voor schades die maar zelden voorkomen. Dan gaat het bijvoorbeeld om natuurrampen zoals een orkaan.

De contracten tussen verzekeraars en herverzekeraars worden nu nog traditioneel op papier opgesteld en vervolgens in administratiesystemen ingevoerd, soms wel door tien of twintig partijen, vertelt de Crom. En dat dat is niet erg efficiënt.

Contract spreekt een andere taal dan de computer

"Een administratieprogramma spreekt een andere taal dan een contract. Een professional zit dat dan te vertalen in opties die begrijpelijk zijn voor het administratiesysteem", legt De Crom uit. "Het is bijzonder onwaarschijnlijk dat iedereen dezelfde vertaling maakt."

Dat kan uiteindelijk ook weer betekenen dat als er schade moet worden afgehandeld, de partijen tot een ander bedrag komen dat moet worden uitgekeerd. "Om dat efficiënter te maken kun je een smart contract gebruiken. Dat kan zichzelf uitvoeren tot op zekere hoogte."

Contract doet het werk

Zo'n slim contract is in feite een computerprogramma, waarin de contractuele afspraken tussen de partijen zijn opgeslagen, decentraal in de blockchain. Als er moet worden uitgekeerd, kan een slim contract zelf uitrekenen wat er moet worden betaald. En dat is dan ook voor alle partijen duidelijk.

Daarmee moet voorkomen worden dat verschillende partijen tot verschillende uitkomsten komen als ze de contractuele afspraken interpreteren. Omdat het vaak om extreem complexe overeenkomsten gaat, is dat niet ongebruikelijk.

Fouten gaan er zeker komen

Maar als het werk door computers wordt gedaan, hoe controleer je dan of er geen fout is gemaakt in het programma? De Crom acht dat helemaal niet onwaarschijnlijk, maar ook niet onoplosbaar.

"Het is een computerprogramma. Hoe complexer, hoe groter de kans dat er een programmeerfout in zit. Daarom beginnen we met partijen die zeer veel weten van verzekeren en precies weten wat zo'n contract moet doen."

Als de uitkomsten van een smart contract dan sterk afwijken van wat er geraamd was in de interne systemen, kan er worden gekeken naar waar de fout zit. "Ik ga er volledig vanuit dat dit gaat gebeuren en dat het goed komt", aldus de Crom.

30 procent besparing

Hoewel het optuigen en onderhouden van een blockchain natuurlijk ook geld kost, verwachten de verzekeraars dat de nieuwe technologie voor een aanzienlijke kostenbesparing gaat zorgen. Op de administratiekosten voor herverzekeren zou zo'n 30 procent bespaard worden, blijkt uit de kosten-batenanalyse.

Maar voordat ook jouw polis wordt omgetoverd tot smart contract, zijn we nog wel een poosje verder, hoewel het volgens De Crom zeker tot de mogelijkheden behoort. Hij ziet het eerder gebeuren dat verzekeraars onderling bijvoorbeeld klantinformatie delen via de blockchain. Dat zou handig kunnen zijn als je van verzekeraar wisselt.

Toekomstmuziek

Toch is dat allemaal nog toekomstmuziek. Aan het einde van dit jaar moet het platform live gaan waar de eerste smart contracts tussen verzekeraars en herverzekeraars op gemaakt kunnen worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van