Ga naar de inhoud
Beurs

Stormschade drukt winst NN met ruim 20 procent

Topman Lard Friese van NN Beeld © ANP

De zware storm die Nederland teisterde medio januari heeft er flink ingehakt bij verzekeraar NN. De operationele winst daalde met name door de storm met 89 miljoen euro.

Dat blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal. De operationele winst van de voortgezette activiteiten daalde van 406 miljoen euro tot 313 miljoen euro. Dat komt vooral door de storm. Het resultaat bij schadeverzekeringen in Nederland sloeg om van 31 miljoen euro positief in 32 miljoen negatief.

Winst daalt

Verder daalde het operationele resultaat bij levensverzekeringen in zowel Nederland en Japan. De totale operationele winst van NN komt vooral van levensverzekeringen in Nederland: in het eerste kwartaal ging het om twee derde, in dezelfde periode van vorig jaar om ruim de helft. De levensverzekeringsactiviteiten in Japan zijn ook een belangrijke winstmaker.

Onderaan de streep daalde de winst met 8,4 procent tot 399 miljoen.

De daling van de operationele winst komt weliswaar door een storm, maar je kunt je afvragen of dat eenmalig is, want het klimaat verandert, zegt beurscommentator Hans de Geus. Hij wijst er ook op dat de verkoop van nieuwe verzekeringspolissen met bijna 8 procent daalde.

Meer kostenbesparingen

NN wil nog verder in de kosten snijden. Zo wil het in 2020 voor 400 miljoen euro aan kosten hebben bespaard. Daarvan moet de helft eind dit jaar al binnen zijn. De eerdere doelstelling was een totale besparing eind 2020 van 350 miljoen euro.

In de eerste drie maanden van het jaar stegen als gevolg van de integratie van Delta Lloyd de behaalde kostenbesparingen met 42 miljoen euro tot 175 miljoen euro.

Solvabiliteit stijgt

De financiële buffers van NN stijgen. Zo nam de Solvency II ratio, die de verhouding tussen het eigen vermogen en het totale vermogen weergeeft, van 199 procent eind vierde kwartaal tot 213 procent.

Bron: RTL Z
Meer over