Beurs

Financiële markten vrezen de nieuwe Italiaanse regering

16 mei 2018 17:23 Aangepast: 16 mei 2018 17:32
Luigi Di Maio, leider van de Vijfsterrenbeweging. Beeld © AFP

In Italië onderhandelen de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord over een nieuw kabinet en dat zorgt voor onrust op de financiële markten. De partijen sturen namelijk aan op een harde confrontatie met Europa over de regels rond de euro.

Dat blijkt uit een uitgelekte conceptversie van coalitieafspraken waar de Italiaanse versie van de Huffington Post gisteren de hand op wist te leggen.

Het voorstel dat waarschijnlijk tot de grootste onrust op financiële markten gaat leiden, is is het opstellen van 'economische en gerechtelijke procedures die de lidstaten in staat stellen de monetaire unie te verlaten'. Dat wil zeggen: de Italianen willen dat er een mogelijkheid komt om uit de euro te stappen.

Te laat gesust?

De Vijfsterrenbeweging en Lega sussen in een reactie bij Reuters de ontstane commotie. Het concept, gedateerd 14 mei, is volgens de partijen een 'oude versie die aanzienlijk is aangepast'. Een van de belangrijkste veranderingen is 'om de eenheidsmunt niet in twijfel te trekken', stellen de partijen.    

De twee partijen willen ook een basisinkomen invoeren en de belasting en de pensioenleeftijd verlagen. Dat willen ze betalen door het begrotingstekort verder op te laten lopen.

250 miljard

De twee partijen vinden ook dat de strenge EU-begrotingsregels op de schop moeten. Landen mogen geen tekort hebben van meer dan 3 procent en de staatsschuld moet onder de 60 procent van het BBP blijven.

Verder pleiten de partijen ervoor dat de Italiaanse overheidsschuld die in handen is van de ECB, wordt kwijtgescholden. Het gaat dan om een bedrag van een slordige 250 miljard euro.

De grote vraag is nu of dat plan wel nog bestaat. Tegen CNBC zegt een woordvoerder van Lega dat er geen plannen zijn om de ECB te verzoeken te schuld kwijt te schelden, maar in een statement van de partijen wordt er volgens Reuters met geen woord over de 250 miljard gerept over het schrappen of behouden van het plan. 

Rente loopt op

Ondanks de omtrekkende bewegingen van de partijen maken de financiële markten zich zorgen en die zijn bijvoorbeeld terug te zien in de Italiaanse rente. Die loopt snel op. Dat komt omdat er meer beleggers zijn die vrezen dat het mis gaat in Italië.

De rente op staatsobligaties is namelijk een maatstaf van hoe risicovol de belegging is. Hoe groter de kans is dat een land niet aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, hoe hoger de risicopremie, de rente dus, wordt. 

Miniatuurvoorbeeld

Als de rente eenmaal begint op te lopen dan komt het land in de problemen, zegt beurscommentator Hans de Geus. "Dan kun je er niet meer omheen, als land niet maar ook als Europa niet, om dat te gaan adresseren. Dus die rentebeweging is iets om scherp in de gaten te houden."

Als de rente echt ver oploopt, wordt het namelijk veel duurder voor Italië om nieuw geld te lenen en dat zorgt weer voor meer ellende. Immers, dan wordt het ook weer moeilijker om aan geld te komen, waardoor de kans weer toeneemt dat er niet aan alle verplichtingen kan worden voldaan.

Aandelen banken omlaag

Ook de bankaandelen lijden onder de plannen. Vooral in Italië is dat te merken. Unicredit staat 5 procent lager en MedioBanca noteert een min van zo'n 4 procent. Ook de Nederlandse banken hebben last van de onrust. ABN staat zo'n 1 procent lager en ING 2 procent. 

"Banken houden nog steeds veel Italiaanse leningen in de boeken. En als kredieten aan Italië ineens niet meer in euro's zouden gelden maar in lira straks, dan betekent dat een enorme afschrijving op leningen aan Italiaanse bedrijven", zegt De Geus. 

Hoe nu verder?

Wat er precies uit de onderhandelingen gaat komen is nog even afwachten. De Vijfsterrenbeweging en de Lega zijn beide eursceptisch.

De Vijfsterrenbeweging is wel wat gematigder geworden in het afgelopen jaar. Zo kwam het terug op een plan om een referendum te houden over het lidmaatschap van de eurozone. De Lega wil nog steeds wel graag uit de euro stappen zodra het politiek haalbaar is. 

In een tweede statement benadrukten de partijen dat ze de fiscale regels van de eurozone willen heroverwegen 'in de geest van een terugkeer naar de pre-Maastrichtse opzet'. Daarmee verwijzen de partijen naar het Verdrag van Maastricht waar het fundament werd gelegd voor de monetaire unie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van