Beurs

Waarom een hogere olieprijs de Amerikaanse beurs helemaal niet kán stuwen

10 mei 2018 14:15 Aangepast: 10 mei 2018 14:20

Energiebedrijven zouden door de hogere olieprijs Wall Street omhoog trekken, klinkt het na het klappen van de Iran-deal. Maar dat kan eigenlijk niet waar zijn.

Dat concludeert beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Olieprijs omhoog

De olieprijs is de afgelopen dagen inderdaad flink gestegen, dat lijdt geen twijfel. Door het opzeggen van de Iran-deal door Trump kan Iraanse olie straks minder makkelijk op de markt komen. Daarmee neemt het aanbod af en de prijs dus toe.

En een hogere olieprijs is uiteraard goed nieuws voor de Amerikaanse energiebedrijven zoals ExxonMobil. Dus het is logisch dat die aandelen stijgen, als de olieprijs omhoog gaat.

Tot zover niets vreemds.

Gewicht energiebedrijven niet groot

Als die aandelen omhoog gaan, waarom zouden ze de beurs dan niet omhoog kunnen stuwen? Dat heeft te maken met de weging van de aandelen op de beurs, legt Schoenmaker uit.

Energiebedrijven hebben slechts een gewicht van 12 procent in de S&P500. Aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld de IT en telecomsector, banken en verzekeraars of de gezondheidszorg.

Dus?

Dat betekent nog steeds niet dat een forse stijging van de energieaandelen de beurs niet wat omhoog kan trekken. Maar de crux zit hem in de reden van die stijging: de hogere olieprijs.

Want een hogere olieprijs is juist slecht nieuws voor vrijwel alle andere sectoren, die bij elkaar dus veel meer invloed hebben op de stand van de S&P500. Hogere olieprijzen leiden namelijk tot hogere energieprijzen en dat is nadelig voor bijvoorbeeld de energieslurpende IT-sector en de (auto)-industrie.

In dit overzicht is duidelijk te zien dat er meer sectoren lijden onder een hoge olieprijs, dan sectoren die er baat bij hebben.

Miniatuurvoorbeeld

Oké, voor banken en verzekeraars is een hogere olieprijs weer wel goed nieuws. Een hogere olieprijs zorgt immers voor meer inflatie. Als de inflatie stijgt wordt een rentestap van de centrale bank weer waarschijnlijker en bij een hogere beleidsrente nemen uiteindelijke de winstmarges van banken ook weer toe.

Maar dat bankenplusje weegt niet op tegen alle minnen bij de andere sectoren en dus is de conclusie haast onontkomenlijk: een hogere olieprijs kán de beurs helemaal niet omhoogstuwen.

Maar ja, tóch ging de beurs omhoog. Echt een fatsoenlijke verklaring is daarvoor dan weer niet te geven. "Misschien zit het in de psychologie, dat men gelooft in deze koppen: hogere olieprijs, ik moet aandelen kopen", is de enige verklaring die Schoenmaker kan geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van