Beurs

Volkswagen wil geld claimen van oud-topman Winterkorn

07 mei 2018 07:18 Aangepast: 07 mei 2018 07:23
Beeld © EPA

De fraude met de sjoemelsoftware in dieselauto's van Volkswagen kon wel eens een duur staartje krijgen voor topman Martin Winterkorn. Het concern onderzoekt of het een schadeclaim kan indienen bij hem, voor zijn rol in het dieselschandaal.

De claim zou wel eens tot gevolg kunnen hebben dat Winterkorn zijn bij elkaar verdiende vermogen van ruim 100 miljoen euro helemaal kwijt zou kunnen raken, zegt een Duitse hoogleraar tegen Frankfurter Allgemeine.

Volkswagen zelf betaalde miljarden euro's aan schadevergoedingen. Dat was vooral in de Verenigde Staten, waar het concern jarenlang fraudeerde bij toelatingstests voor dieselmotoren.

Jarenlange fraude

Die waren voorzien van verboden software waardoor ze in het laboratorium veel schoner uit de bus kwamen dan ze bij normaal gebruik op de openbare weg waren. Winterkorn stapte kort nadat het dieselschandaal aan het licht kwam op als baas van de Duitse automaker.

Zelfs als niet bewezen kan worden dat Winterkorn op de hoogte was van de fraude, dan nog loopt zijn vermogen gevaar, schrijft de Duitse krant. Duitse managers kunnen namelijk ook aansprakelijk gesteld worden als de interne controlemechanismen binnen het bedrijf gefaald hebben. 

Aangeklaagd in VS

Vlak voor het weekend werd bekend dat de gevallen topman in de VS wordt aangeklaagd vanwege zijn rol in de affaire. Hij wordt daar beschuldigd van samenzwering en het overtreden van milieuregels. 

In de Verenigde Staten werden eerder al enkele voormalige medewerkers van Volkswagen tot gevangenisstraffen veroordeeld. Ook lopen talloze schadeclaims tegen het bedrijf.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van