Ga naar de inhoud
Beurs

Omzet Alibaba explodeert: +60 procent

Alibaba opende onlangs in Shanghai een boekwinkel met gezichtsherkenning. Beeld © Getty

Het Chinese internetconcern Alibaba heeft een uitstekend kwartaal achter de rug. De omzet steeg met maar liefst 61 procent. Ook voor het nieuwe boekjaar, dat net is begonnen, gaat de onderneming uit van een omzetgroei van ruim 60 procent.

Alibaba deed het in de maanden januari tot en met maart beter dan in de markt was verwacht. Dat kwam mede doordat het flink beter ging met de e-commerce-activiteiten, ofwel alle webshops van het bedrijf.

E-commerce is nog altijd goed voor 83 procent van de totale omzet. De totale omzet steeg tot 61,9 miljard yuan, dat is 9,9 miljard dollar.

Kosten voor verdere groei

Van alle onderdelen is e-commerce nu nog het enige dat met operationele winst draait. Bij de andere divisies steeg het verlies, mede omdat Alibaba kosten maakte voor verdere groei.

Zo gaf Alibaba meer uit aan clouddiensten en IT-oplossingen, maar ook aan winkels en winkelcentra. Die hogere kosten vergroten nu nog het verlies bij die onderdelen.

Ook bij e-commerce werd geld gestoken in toekomstige groei. Maar de operationele winst nam hier wel toe, met 13 procent tot 18,7 miljard yuan.

Nettowinst in hele jaar

De totale nettowinst daalde in januari tot en met maart met een derde tot 6,6 miljard yuan. Dat beeld wordt vertekend door een winst op de verkoop van een onderdeel in dezelfde periode vorig jaar. Gecorrigeerd voor die post steeg het resultaat met 27 procent. 

Over het hele boekjaar, dat loopt tot en met maart, steeg de omzet met 58 procent tot 250,3 miljard yuan (39,9 miljard dollar). De nettowinst nam tot met bijna de helft tot 61,4 miljard yuan (9,8 miljard dollar).