Ga naar de inhoud
Beurs

Oud-topman Volkswagen aangeklaagd in de VS om dieselschandaal

Beeld © Getty Images

Martin Winterkorn, de voormalig topman van Volkswagen, is in de Verenigde Staten aangeklaagd voor zijn rol in het dieselschandaal. Hij wordt beschuldigd van fraude, samenzwering en het overtreden van milieuregels.

De kans dat Winterkorn (70) ook daadwerkelijk voor de rechter verschijnt, is echter klein. Duitsland levert inwoners niet uit aan landen buiten de Europese Unie. De oud-topman zal dus niet gearresteerd worden, tenzij hij het land verlaat.

"Dit zijn serieuze aantijgingen, en we zullen tot het uiterste gaan om te procederen in deze zaak", schrijft advocaat-generaal Jeff Sessions in een geschreven toelichting op de aanklacht. "Als je de Verenigde Staten probeert te misleiden, dan betaal je een hoge prijs."

Fraude

De oud-topman wordt vier dingen aangerekend, waaronder samenzwering met andere (top)mensen van Volkswagen om de Amerikaanse overheid en Amerikaanse klanten te misleiden. Het bedrijf heeft onder valse voorwendselen gedaan alsof het 'schone diesels' verkocht, om te voldoen aan de Amerikaanse uitstootregels, staat te lezen in de aanklacht. Ook wordt hij verdacht van fraude. 

Winterkorn stapte in 2016 op, enkele dagen nadat bekend werd dat het bedrijf sjoemelde met uitstootwaarden. In de VS heeft het bedrijf al een schadeclaim van 2,8 miljard dollar betaald, en is een aantal voormalig medewerkers veroordeeld tot gevangenisstraf. Ook lopen er nog talloze schadeclaims tegen het bedrijf.