Beurs

Starbucks wil dat je lege koffiebekers komt inleveren

03 mei 2018 05:20 Aangepast: 04 mei 2018 08:31
Starbucks-filiaal op station Utrecht Centraal. Beeld © ANP

Starbucks start een recyclinginitiatief voor papieren bekers in elf van hun winkels in Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Kort gezegd komt het er op neer dat de koffiezaak mensen oproept om papieren bekers bij hen in te leveren.

Alleen bekers van Starbucks? Nee, alle bekers, met of zonder je naam al dan niet verkeer erop geschreven. Dus als je een bakkie to go hebt gehaald bij de Kiosk, Coffee Company of Broodzaak mag de lege beker ook naar Starbucks.

Daar worden de bekers dan verzameld door het personeel, vervolgens door afvalbeheerder Suez opgehaald en afgebroken om uiteindelijk gerecycled te worden tot nieuwe papierproducten door Essity.

Korting voor herbruikbare bekers?

Met deze stap wil Starbucks het voortouw nemen met het inzamelen en recyclen van papieren bekers. Zelf zegt het bedrijf het gedrag van klanten, werknemers en anderen in de branche positief te willen beïnvloeden als het gaat om de impact op het milieu. In Engeland werkte een vergelijkbare proef goed, volgens het bedrijf.

Daarnaast biedt het bedrijf dertig cent korting aan klanten die een eigen herbruikbare beker meenemen. Zulke bekers worden ook in de zaken verkocht. Klanten die hun venti frappuccino met karamel in de winkel nuttigen krijgen een keramische mok aangeboden. "Het is het natuurlijk het mooist als mensen zelf een beker meenemen, daarom krijgen ze dan ook korting", vertellen de projectleiders aan RTL Z. 

Starbucks weet ook dat dit slechts de eerste stap is. "Maar we hopen dat als we mensen bewuster maken van hoe het kan, we het allemaal beter gaan doen. We zien in onze eigen zaken dat het enthousiasme groot is: het kost onze medewerkers geen extra werk, maar het is wel fijn dat ze een steentje kunnen bijdragen." 

'Latte levy' 

Het is niet voor het eerst dat Starbucks het gevecht met de papieren bekers aangaat. In Londen werd recent aangekondigd dat klanten een ‘Latte levy’ (heffing), moesten betalen voor wegwerpbekers. In 35 Londense Starbucks-zaken kwam er 5 pence bovenop de bon voor een papieren beker.

Volgens research van de koffiezaak heeft 48 procent van de (ondervraagde) klanten gezegd dat ze liever een herbruikbare beker meenemen, dan dat ze die paar centen moeten betalen. Wanneer een vergelijkbaar initiatief in Nederland wordt uitgerold is nog niet duidelijk, vertellen de projectleiders van Starbucks aan RTL Z. 

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van