Ga naar de inhoud
Beurs

Apple verwent aandeelhouders met inkoopprogramma van 100 miljard

Een iPhone X. Beeld © RTL Z

Apple heeft het afgelopen kwartaal de winst en omzet flink zien stijgen. Ook werden er meer iPhones verkocht dan een jaar eerder. Dat is vooral voor aandeelhouders goed nieuws: die krijgen cadeaus in het vooruitzicht gesteld waar je 'u' tegen zegt.

De omzet van de iPhone-maker steeg met 16 procent, naar 61,1 miljard dollar. Daarvan bleef uiteindelijk 13,8 miljard over als nettowinst. Een jaar eerder was dat nog 11 miljard.

Verwachtingen verslagen

Met die cijfers verslaat Apple de verwachtingen van analisten. Wel werden er iets minder iPhones verkocht dan kenners hadden gedacht (52,2 miljoen), maar het waren er wel weer meer dan in dezelfde periode in 2017: +3 procent. En die telefoons waren ook nog eens duurder, waardoor de omzet van de telefoonverkoop toenam met 14 procent.

Ook met de verkoop van diensten als ApplePay en andere Apple-apparaten (bijvoorbeeld de AirPods en de Apple Watch) werd meer geld verdiend.

100 miljard voor aandeelhouders

Die goede cijfers zijn ook goed nieuws voor de aandeelhouders. Apple heeft aangekondigd om voor 100 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen. Dat is fijn voor aandeelhouders, omdat de stukken die overblijven dan meer waard worden.

Apple zit op een geldberg van een slordige 270 miljard dollar, maar dat geld heeft het gestald op allerlei overzeese plekken. Door de belastinghervorming in de VS is het veel goedkoper geworden om dat geld terug te halen en daarmee kan het nu dus het inkoopprogramma financieren.

Dividend: +16 procent

Daarnaast verhoogt Apple ook nog eens het dividend per aandeel met 16 procent. Per aandeel keert Apple 0,73 dollar winst uit.

In het volgende kwartaal verwacht Apple een omzet in de boeken te zetten die tussen de 51,5 en 53,5 miljard dollar ligt. Dat is aan de hoge kant van de verwachtingen.

Miniatuurvoorbeeld