Ga naar de inhoud
Beurs

Sell in may? 'Niet als je in Amerikaanse aandelen of obligaties belegt'

De beurskoersen komen tot rust na het verlies van gisteren. Beeld © ANP

Volgens een oude beurswijsheid doe je er goed aan om je aandelen in mei te verkopen en pas weer in september in de markt te stappen. Maar of dat klopt? Het lijkt toch wat genuanceerder te liggen.

"Sell in may and go away, but remember to come back in september", wordt wel eens gezegd op de beurs. Volgens Bloomberg is het koersrendement op aandelen in Azië, Europa en Groot-Brittannië in de periode van 1 mei tot en medio september inderdaad negatief, maar voor beleggingen in de VS ligt dat volgens het onderzoek anders.

De brede MSCI Asia Pacific Index voor aandelen behaalde in de jaren van 1988 tot en met 2017 namelijk een gemiddeld rendement van -1,2 procent. Een belegging in de Stoxx 600-index, van de 600 grootste Europese ondernemingen, leverde een verlies op van 1 procent en de Britse FTSE 100-index van 0,4 procent.

S&P 500 of staatsleningen VS

Dan kun je beter je geld stoppen in Amerikaanse aandelen, de brede S&P 500-index, Amerikaanse staatsobligaties of high yield obligaties (junk bonds) uit de VS, blijkt uit het onderzoek van Bloomberg. Zelfs met goud zou je de de beurzen in Europa en Azië verslaan.

Een belegging in de S&P 500 leverde tussen 1988 en 2017 namelijk gemiddeld 1,2 procent op, volgens Bloomberg. De S&P 500 bestaat uit 500 grote Amerikaanse ondernemingen en geeft daardoor een beter beeld van de aandelenmarkt in de VS dan de Dow Jones Industrial Average Index, waar maar 30 fondsen in zitten.

Nog meer geld leverden high yieldobligaties op: 2 procent. Deze obligaties brengen wel een hoger risico met zich mee dan staatsleningen, terwijl die Amerikaanse staatsleningen in de afgelopen dertig jaar tussen 1 mei en 15 september nog meer opbrachten ook: gemiddeld 2,8 procent.

Mei is geen hele slechte maand

Maar moet je dus in mei wel uitstappen in Europa? Beurscommentator Janneke Willemse liet vorig jaar zien dat de maand mei voor aandelen niet altijd slecht verloopt. Vorig jaar stegen de koersen in mei gemiddeld 0,6 procent.

Sinds 1983 verloor je gemiddeld 0,1 procent op je aandelen in mei. Dat is nog niet dramatisch. Veel slechter ging het in augustus en, vooral, september.

Miniatuurvoorbeeld

Beeld: RTL Z / Thomson Reuters

Beter in oktober instappen

Beursanalist Corné van Zeijl van Actiam beaamde afgelopen najaar dat je statistisch gezien beter nog niet in september kunt instappen. Afgaande op de rendementen uit het verleden is 12 oktober een goede dag en ook 28 oktober, aldus Van Zeijl.

Maar ja, oktober is ook de maand waarin wel eens een beurskrach plaatsvindt, zoals die van 1929, 1987 en 1989.

Dit is een artikel van