Ga naar de inhoud
Beurs

Personeel Eneco stapt naar rechter om geplande privatisering

Een windmolen in Eneco-windpark Luchterduinen. Beeld © ANP

De centrale ondernemingsraad (or) van Eneco stapt naar de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam. Via de rechter wil de or een onderzoek afdwingen naar het handelen van de raad van commissarissen (rvc) bij de plannen voor de privatisering van het energiebedrijf. Er wordt op korte termijn een verzoek ingediend.

De or wil het handelen van de commissarissen laten onderzoeken in het conflict met een groot deel van de aandeelhouders over de geplande verkoop of beursgang van Eneco.

Eneco is in handen van een grote groep gemeenten en afgelopen najaar werd een verkoopproces gestart. Dat leidde tot een conflict met aandeelhouders die zich voelden benadeeld. Die ruzie werd in februari na onafhankelijke bemiddeling opgelost.

Werknemers ongerust

Het onderzoek moet helpen om tot een zorgvuldig verkoopproces te komen, waarin de duurzame visie van Eneco en de belangen van de werknemers worden gegarandeerd, zoals is toegezegd door de commissarissen, zegt een woordvoerder van de or. 

Volgens de or zijn de 3500 werknemers van Eneco ongerust over hun baan door mogelijke verkoop en is het van groot belang dat alle partijen bij het bedrijf op correcte wijze te werk gaan.

Vertrek ceo 

De or zet ook vraagtekens bij het bericht van vandaag dat Eneco-ceo Jeroen de Haas per 1 september vertrekt. Volgens Eneco is zijn vertrek in goed overleg gegaan. Maar de or is verbaasd over het 'vroegtijdige vertrek' van De Haas.  

De Haas is sinds januari 2007 topman van Eneco. Er werd niet gemeld waarom hij aftreedt. Eneco wilde niet nader ingaan op zijn vertrek. 

Duurzaamheid in gevaar

De or maakt zich zorgen om het plotselinge vertrek omdat De Haas de 'belichaming' is van de duurzame visie van het bedrijf. Er wordt gevreesd dat zijn vertrek op termijn de duurzaamheid van Eneco kan ondermijnen.

Bij de mogelijke privatisering van Eneco worden alle verkoopopties nog onderzocht, van een beursgang tot een verkoop door middel van een veiling. Veel gemeenten willen van hun aandelen af, maar er zijn ook tegenstanders. 

Het bedrijf stelt namens de raad van commissarissen dat het de ontstane situatie betreurd en de inhoud en implicaties van de geplande rechtsgang bestudeert.

Meer op rtlz.nl:
Bestuur, commissarissen en aandeelhouders Eneco weer vriendjes

Bron: RTL Z / ANP
Meer over
Dit is een artikel van