Ga naar de inhoud
Beurs

Topman Casper Meijer vertrekt bij Blokker

Beeld © ANP

Casper Meijer stapt eind juni op als bestuursvoorzitter van Blokker Holding en als directeur van winkelketen Blokker. Hij heeft een verschil van inzicht met de commissarissen en aandeelhouders over de snelheid van de veranderingen bij het winkelconcern en de 'onderliggende financiële resultaten'.

Vorig jaar maakte Blokker Holding bekend zichzelf te ontmantelen. Het bedrijf gaat zich volledig op de Blokker-keten richten, en doet alle andere winkelketens van de hand.

Meijer is sinds januari 2016 topman van Blokker Holding en sinds augustus 2017 van Blokker. Als opvolger van Theo Kool was hij destijds de derde baas in een jaar tijd die het noodlijdende detailhandel-concern, dat geen goed antwoord had op de concurrentie van webwinkels als Bol.com en discounters als Action, moest redden.

Overlevingsplan mislukt 

Meijer kwam met een ambitieus overlevingsplan voor Blokker Holding. Het concern zou 200 miljoen euro investeren in de ombouw van 400 sleetse Blokker-winkels. Als onderdeel van de opfrisbeurt werd ‘Sex and the City’-ster Sarah Jessica Parker ingehuurd voor nieuwe commercials.

Maar na drie jaar kwakkelen werd vorig jaar duidelijk dat de familie Blokker de holding opdoekt. Het retailconcern zag geen toekomst meer in dochterbedrijven zoals Xenos, Leen Bakker en Intertoys, die inmiddels van de hand zijn gedaan. Dochterbedrijven Big Bazar en Maxi Toys staan nog te koop.

De familie wil verder met 400 Blokker-winkels die nog wel goed lopen. Verlieslijdende Blokker-winkels worden stapsgewijs gesloten. Dat gebeurt dus zonder Meijer. Vanaf juli neemt Michiel Witteveen, de huidige president-commissaris, zijn taken waar.

Verstoorde verhoudingen

Barbara  Rijlaarsdam, auteur van een zojuist verschenen boek over de teloorgang van Blokker, vindt het opmerkelijk dat de aandeelhouders zo duidelijk worden genoemd als partij waarmee Meijer het oneens zou zijn. "Bij het vertrek van topman Roland Palmer in 2015 werden de aandeelhouders niet genoemd, alleen de commissarissen. Blijkbaar vinden ook Ab en Els Blokker dat Meijer te weinig haast maakte."

Rijlaarsdam denkt dat er mogelijk ook iets anders meespeelt. "Meijer heeft de bestaande banden met de lokale inkoopbedrijven in het Verre Oosten, die waren opgebouwd door Ab Blokker, verbroken. Meijer is met eigen inkoopdochters begonnen. Ab Blokker is daar heel boos over geweest. Dat heeft de verhoudingen tussen de twee geen goed gedaan."

Lees verder: Ontluisterende blik achter de schermen van ondergang Blokker

Bron: RTL Z / ANP