Ga naar de inhoud
Beurs

Ceo-wissel moet Deutsche Bank uit de problemen helpen

De oude topman van Deutsche Bank (John Cryan, links) en de nieuwe (Christian Sewing, rechts) eerder dit jaar. Beeld © EPA

Deutsche Bank, de grootste bank van Duitsland, krijgt een nieuwe topman. De bank draait al jaren slecht en is de kredietcrisis van tien jaar geleden nog niet te boven. Christian Sewing moet daar verandering in brengen. n

Sewing (47) neemt het roer over van John Cryan. Hij  was tot nu toe samen met Marcus Schenck de vicevoorzitter van de raad van bestuur. Hij is al zijn hele werkzame leven in dienst van Deutsche Bank. Naar verluidt is Schenck van plan op te stappen.

Sewing is de derde topman van Deutsche Bank in een periode van zes jaar tijd.

Kredietcrisis

Terwijl Nederlandse banken als ABN Amro en ING na stevige problemen tijdens de kredietcrisis weer flinke winsten maken, draait Deutsche Bank, ooit de grootste bank ter wereld, nog steeds verlies. 

De laatste drie jaar moest het geld toeleggen op de dienstverlening aan de klanten. Tussen 2015 en 2017 leverde dat een verlies op van in totaal bijna 9 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld

Drie jaar op rij een verlies. Beeld: RTL Z

Schikkingen en boetes

Deutsche Bank heeft flink in de buidel moeten tasten voor schikkingen voor het verkopen van slechte hypotheken voor de crisis. Ook werd de portemonnee getrokken voor het manipuleren van een rentetarief dat bepalend was voor de waardering van rentederivaten. Alles bij elkaar ging het om zo'n 14 miljard dollar.  

Maar de problemen van Deutsche Bank zitten veel dieper. Zo zijn de kosten bij de consumententak van de bank veel te hoog, ondanks het feit dat de economie in Duitsland prima draait.

De kosten zijn bij de consumententak veel te hoog. Zo hoefde ING Bank voor elke 100 euro aan opbrengsten maar 55 euro aan kosten te maken. Bij ABN Amro was dit met 60 euro al iets meer en Deutsche Bank scoort met maar liefst 94 euro ronduit slecht.

Eerder wilde Deutsche Bank de Deutsche Postbank verkopen, maar daar ziet het toch vanaf. Nu wordt dat bedrijf geïntegreerd: om de winstgevendheid in Duitsland op te krikken moeten zo'n 6000 banen bij de consumententak, waar de Postbank onderdeel van is, ​verdwijnen.

Zakenbank

Ook bij de andere grote activiteit, de zakenbank, loopt het niet lekker. Ook daar liggen de kosten te hoog en Deutsche Bank is te klein om een serieuze concurrent te zijn van de allergrootste zakenbanken, zoals Goldman Sachs.

De zakenbankiers kregen vorig jaar wél flinke bonussen uitgekeerd: 2 miljard euro maar liefst. Dat was ruim een derde meer dan over 2016. 

Arme aandeelhouders

Aandeelhouders delen in de malaise. De bankensector als geheel is op de beurs nog lang niet terug op het niveau van vóór de kredietcrisis. Zo staat de Stoxx Europe index van de 600 grootste banken van Europa nog meer dan 60 procent onder het niveau van begin 2006.

Beleggers in Deutsche Bank hebben veel meer verloren, ze zagen zo'n 85 procent van hun belegging in rook opgaan. Ter vergelijking: de koers van ING doet het een stuk beter, aandeelhouders zijn 'slechts' 45 procent van hun geld kwijt. 

Miniatuurvoorbeeld

Beeld: RTL Z, Thomson Reuters

Als je kijkt vanaf begin 2016, vlak nadat ABN Amro weer naar de beurs ging, zie je een vergelijkbaar beeld. De koers van ABN deed het goed en sinds de beursgang zijn beleggers ongeveer 40 procent rijker geworden.

Ook de eigenaren van ING mogen niet klagen. De koers staat licht hoger, in tegenstelling tot de Stoxx . Maar als je aandelen Deutsche Bank had, dan ben je nu sinds begin 2016 de helft armer geworden. 

Miniatuurvoorbeeld

Beeld: RTL Z, Thomson Reuters