Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Winst Shell stijgt door hoge olieprijs met tweederde tot 5,4 miljard

26 april 2018 09:24 Aangepast: 26 april 2018 09:42
Shell bij Moerdijk. Beeld © ANP

Shell heeft in het eerste kwartaal fors geprofiteerd van de gestegen olieprijs. De winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten exclusief eenmalige post nam toe van 3,9 miljard dollar tot 5,4 miljard dollar (4,4 miljard euro).

De omzet van Shell nam toe met bijna een kwart tot 89,2 miljard dollar. Jos Versteeg van InsingerGilissen is enthousiast over de resultaten. Volgens hem hoeft er niet meer gedacht te worden of Shell misschien het dividend moet verlagen. Er wordt zelfs voor 25 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. Dat stuwt de winst per aandeel.

Kosten flink verlaagd

​"Shell heeft de kosten flink verlaagd, waardoor het bij een olieprijs van 55 dollar al winstgevend is. In het afgelopen kwartaal lag de olieprijs op 67 dollar en ik denk dat de olieprijs nog wel wat verder stijgt", aldus Versteeg.

De winst per aandeel nam toe van 0,46 dollar tot 0,64 dollar. Shell wil 0,47 dollar per aandeel aan dividend uitkeren.

Toch zijn beleggers niet blij met de cijfers. De koers van Shell daalt.

Winst stijgt bij Gas en Upstream

Het resultaat stijgt vooral bij de divisies Integrated Gas en Upstream. De winst bij Integrated Gas verdubbelde ruimschoots tot 2,4 miljard dollar. Bij Upstream, voor exploratie en winning van olie, steeg de winst van 540 miljoen dollar tot bijna 1,6 miljard dollar.

Bij Downstream (raffinage, verkoop van olieproducten en chemie) ging het minder. De winst daalde van 2,5 miljard dollar tot 1,7 miljard dollar.

Shell schrijft de waarde van het belang in de NAM af naar nul. Dat kost 244 miljoen dollar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van