Ga naar de inhoud
Beurs

Mooie dag op de beurs: AEX +2,7 procent

Beeld © ANP

Het was vandaag een schitterende dag op de beurs. De toonaangevende AEX-index sloot maar liefst 2,7 procent in de plus en de midkap-index 2,4 procent. De onrust rond de handelsgeschillen tussen China en de VS luwt. Maar dit jaar staat de AEX nog wel licht in de min.

Na twee beursdagen van verlies staat er weer eens een plus op de borden. We staan op het hoogste niveau sinds 5 februari, toch is het nog geen heel mooi beursjaar.

In tegendeel, in de eerste drie weken ging het uitstekend, maar die winst zijn we helemaal kwijtgeraakt.

Angst voor handelsoorlog luwt

Het tegenvallende sentiment sinds eind januari komt door de vrees voor een hogere rente (waardoor een belegging in de meeste aandelen minder aantrekkelijk is) en de angst voor een handelsoorlog tussen de VS en China. 

Toch lijkt het er nu op dat de soep niet zo heet wordt gegeten als hij wordt opgediend. Gisteren sloot Wall Street al hoger en ook in Azië steeg de Japanse Nikkei-index. En bij het sluiten van de beurs in Amsterdam staan de koersen in de VS ook hoger.

AEX

De Amsterdamse AEX-index eindigde 2,7 procent hoger op 540,5 punten. Dat is vrijwel het hoogste niveau van de dag. Alle AEX-fondsen sloten in de plus, met Gemalto (-0,1 procent) als enige uitzondering.

Sterkste stijger is staalfonds ArcelorMittal, dat nu ruim 5,5 procent wint. De afgelopen weken juist was gedaald. ASML stijgt 4,5 procent. Altice, Galapagos, Philips, RELX en Shell winnen meer dan 3 procent, terwijl Aalberts, Aegon, DSM, ING, Philips Lighting, Randstad, Unibail-Rodamco en Wolters Kluwer meer dan 2 procent winnen.

Ahold

Ahold Delhaize wint 1,6 procent. Topman Dick Boer van het Nederlands-Belgische supermarktconcern treedt af en zal per 1 juli worden opgevolgd door vicetopman Frans Muller.

Muller stond sinds 2013 aan het roer van Delhaize. Verder wordt voormalig ING-topman Jan Hommen de nieuwe president-commissaris.

Midkap

De MidKap wint 2,4 procent tot 782,4 punten. AMG en Fugro eindigen ruim 6 procent hoger. Takeaway.com stijgt bijna 6 procent. 

OCI, PostNL en SBM Offshore stijgen meer dan 4 procent. ABN Amro zette SBM op zijn favorietenlijst.

Flow Traders

Beursintermediair Flow Traders, GrandVision en WDP zijn de enige fondsen in de midkap die dalen. Flow Traders profiteerde juist van volatiliteit die je de afgelopen weken zag op de beurzen. Dit jaar steeg de koers al met 70 procent.

Air France-KLM klimt bijna 2 procent ondanks verdere stakingsdreigingen. De Franse vakbonden hebben nieuwe stakingen bij Air France afgekondigd.

Dollar

De euro is 1,2259 dollar waard, tegen 1,2295 dollar gisteren. De prijs van een vat Amerikaanse olie stijgt 0,3 procent tot 63,56 dollar. Brentolie kost ook 0,3 procent meer, op 68,25 dollar per vat.

Wil je nog meer weten over de beurs? Kijk dan naar Beurs Inside, elke maandag live te zien om 20.00 uur - of later terugkijken

Bron: RTL Z / ANP