Ga naar de inhoud
Beurs

Sony casht zeker 250 miljoen in aandelen Spotify

Beeld © AFP

Muziekonderneming Sony heeft van de beursgang van Spotify gebruik gemaakt om een flink pakket aandelen te verkopen. Dat leverde behoorlijk wat contanten op.

Sony had in totaal 5,7 procent van de aandelen van Spotify. Van dat belang heeft het nu 17 procent verkocht.

Als de Japanners het belang verkochten tegen de slotkoers van de dag van de beursgang, dan leverde de verkoop Sony 260 miljoen dollar op. Als het belang was verkocht tegen de openingskoers, dan was dat zelfs Japanners zo'n 296 miljoen dollar geweest.

Aandelen voor licenties

Sony en andere muziekmaatschappijen kregen in de afgelopen jaren in ruil voor licenties voor hun muziek aandelen in Spotify.

Van de grote platenmaatschappijen was Sony de grootste aandeelhouder in Spotify. Volgens de New York Times worden de belangen van Universal en Warner op minder dan 4 procent geschat.

Boekwinst Sony

Sony zegt een boekwinst te hebben gemaakt op het belang in Spotify van in totaal 105 miljard yen. Omgerekend is dat ruim 800 miljoen euro. Dat is voor het pakket aandelen dat Sony nu heeft verkocht en voor de aandelen die het nog altijd bezit.

De genoemde boekwinst op de aandelen die Sony nog heeft, zal fluctueren met de koers van Spotify. Sinds Spotify naar de beurs ging is de koers wat teruggelopen.

'Opbrengst delen'

Sony heeft kort aangegeven dat het de opbrengst van de verkoop van aandelen Spotify wil delen met de artiesten en labels die voor distributie zorgen.