Beurs

Vandaag gaan 8 bedrijven ex-dividend, wat betekent dat?

30 april 2018 14:54 Aangepast: 01 mei 2018 10:52
Beeld © ANP

Van acht bedrijven gaat vandaag 'zomaar' een stukje van de koers af: ze gaan ex-dividend. Geen reden voor paniek: beleggers die de aandelen hebben krijgen later het dividend op hun rekening overgemaakt. Een uitleg over het verschijnsel ex-dividend.

Vandaag daalt de koers van AkzoNobel met zo'n 2 procent terwijl er geen sprake van slecht nieuws dat de koers drukt. De beurskoers wordt vandaag gecorrigeerd voor de uitkering van 1,94 euro per aandeel aan dividend, die later zal plaatsvinden: het aandeel gaat vandaag ex-dividend. Dividend is een deel van de winst dat aandeelhouders krijgen.

De koersdaling van AkzoNobel van zo'n 1,50 euro is dus heel wat minder dramatisch dan op je op het eerste gezicht zou denken. Sterker nog, als je corrigeert voor het dividend, dan stijgt de koers van AkzoNobel zelfs licht. 

Vandaag gaan nog meer bedrijven ex-dividend, naast AkzoNobel zijn dat Flow Traders, Besi, GrandVision, Beter Bed, Ordina, ForFarmers en Acomo.

Ex-dividend

Als je vóór de dag dat een aandeel ex-dividend gaat het aandeel koopt, dan heb je nog wel recht op het dividend over de voorafgaande periode. Maar koop je op de dag van ex-dividendgaan (of daarna), dan heb je daar geen recht meer op.

Beleggers worden niet armer als een aandeel ex-dividend gaat. Stel dat de koers 20 euro is op de beursdag vóór ex-dividendgaan en er 1 euro aan dividend wordt uitbetaald, dan zal de koers van het aandeel op de dag van ex-dividendgaan 19 euro zijn. In plaats van een aandeel met een koers van 20 euro heb je dan een aandeel dat op de beurs 19 euro is, plus die 1 euro aan dividend die je ontvangt.

Betaalbaarstelling

De dag dat je als aandeelhouder daadwerkelijk je dividend op je rekening ontvangt is de dag van betaalbaarstelling. Dat is enige tijd na de ex-dividenddatum.

De gegevens over ex-dividendgaan en het daadwerkelijk betalen van dividend (dat heet betaalbaarstelling) staan op de site van het desbetreffende beursfonds.

Interimdividend

Sommige beursfondsen betalen niet één keer per jaar dividend, maar ook tussendoor, bijvoorbeeld na de publicatie van de halfjaarcijfers. Shell keert zelfs elk kwartaal dividend uit.

Dividend dat gedurende het jaar wordt betaald heet interimdividend. Meestal wordt er nadat het boekjaar is afgesloten ook dividend betaald, dat heet dan slotdividend. Als een bedrijf bijvoorbeeld 1 euro dividend uitkeert over een bepaald jaar en er is tussendoor al 0,60 euro uitgekeerd aan interimdividend, dan is het slotdividend 0,40 euro. 

Dividend

Bedrijven betalen vaak dividend aan hun aandeelhouders. Dat is in een vergoeding voor het ter beschikking stellen van (eigen) vermogen: aandeelhouders krijgen een stukje van de winst.

Je kunt dividend vergelijken met rente, dat krijg je ook als je geld ter beschikking stelt aan een bedrijf. Alleen gaat het bij rente om geld dat je hebt uitgeleend en dus ooit weer terugkrijgt.

Nóg een verschil is dat je rente sowieso krijgt, terwijl je dividend meestal alleen ontvangt als er winst wordt gemaakt. Er kan dus wel eens een jaartje worden overgeslagen. Dividend is niet beperkt tot beursgenoteerde bedrijven, ook familiebedrijven kunnen dividend betalen, zoals Jumbo onlangs. 

Dividend is voor het rendement van beleggers vaak net zo belangrijk als koerswinst. Dit jaar steeg de AEX met 1,9 procent, maar inclusief dividend is dat 3,2 procent.

Miniatuurvoorbeeld

Liever stabiel dividend

Bedrijven proberen vaak de hoogte van de dividenduitkering niet te veel te laten schommelen. Voor aandeelhouders die vooral voor het dividend beleggen, vinden een voorspelbaar dividend aantrekkelijk. 

Maar het is niet voor alle bedrijven zo makkelijk om het dividend enigszins stabiel te laten zijn. Zo variëren de winsten van bijvoorbeeld staalconcerns als ArcelorMittal of luchtvaartmaatschappijen flink en daarmee het dividend.

Daar staat tegenover dat Shell sinds de Tweede Wereldoorlog het dividend nog nooit heeft verlaagd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van