Ga naar de inhoud
Beurs

Beleggers minder optimistisch: 'maar blijf wel in aandelen'

Het vertrouwen van beleggers is gedaald, blijkt uit de ING Beleggersbarometer. Toch is volgens Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office, het vertrouwen nog altijd op een relatief hoog niveau. Alhoewel hij de AEX dit jaar niet veel meer ziet stijgen, moet je volgens hem nog wel in aandelen zitten.

De Beleggersbarometer van ING daalde van 140 punten in maart tot 135 punten in april. Dat is rond het niveau van februari en van eind 2016. Toch wil dit niet zeggen dat beleggers nu somber zijn, zegt Homan. Een niveau van 100 is immers neutraal en daar zitten we nog ver boven.

Hij maakt ook een vergelijking met de economie. Tot voor kort was de groei steeds hoger, maar dat vlakt nu af. "Maar als je de huidige niveaus kunt vasthouden, dan is dat ook nog goed."

'Niet veel meer in het vat'

Meer dan de helft van de ondervraagde beleggers denkt dat de komende maanden de waarde van hun beleggingen zal stijgen. Daarmee zijn ze optimistischer dan Homan. Hij denkt namelijk dat je dit jaar met aandelen een rendement van een procent of vijf kunt halen, inclusief het dividend.

De AEX-index steeg dit jaar tot nu toe al met een kleine 2 procent. Dat betekent dat er nog wel wat in het vat zit, maar niet zoveel, aldus Homan.

'Toch in aandelen blijven'

Toch is het wel aan te raden om in aandelen te blijven beleggen, denkt hij. In de eerste plaats is er nog steeds niet echt een alternatief voor beleggen in aandelen. Dat geldt met name voor Europa. Want in de VS staat de tweejaarsrente rond de 2,5 procent en daarmee worden obligaties wél een alternatief, zegt Homan.

Verder zijn in Europa de waarderingen wat gedaald, waardoor aandelen minder duur zijn geworden. Ook blijft de economie het goed doen, zegt Homan, en dat kan de winsten stuwen. Verder beleg je niet alleen in aandelen voor de koerswinst, maar ook voor het dividend. En je verwachtingen kunnen ook wel eens niet kloppen, zo besluit Homan.

'Voorzichtiger beleggen'

De laatste tien jaar maakte het volgens hem niet zoveel uit waarin je belegde, maar de selectie van de juiste bedrijven wordt belangrijker, aldus Homan. Hij denkt dat het verstandig is wat voorzichtiger te zijn.

Homan noemt IT als voorbeeld. Zo loopt de markt voor chips voor in mobiele telefoons niet goed, maar voor chips voor ingewikkelder toepassingen zijn de vooruitzichten volgens Homan beter.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van