Ga naar de inhoud
Beurs

Unilever-beleggers krijgen advies: stem tegen bonus ceo Polman

Unilever-topman Paul Polman Beeld © AFP

Beleggers in de Britse tak van Unilever krijgen het advies om tegen de beloningen in de top van de Unilever te stemmen. Unilever wil ceo Paul Polman 2,3 miljoen aan bonussen uitkeren, waardoor hij over vorig jaar in totaal 11,6 miljoen euro zou krijgen.

Stemadviseur Institutional Shareholder Services (ISS) en The Investment Association, een belangenvereniging van institutionele beleggers, geven het advies om tegen de beloningsplannen te stemmen omdat de resultaten tegenvallen.

Dat schrijft Sky News, dat zegt inzage te hebben gehad in de adviezen. ISS en The Investment Association hebben grote beleggers als klant en melden hun adviezen niet op hun site. Grote beleggers volgen vaak hun adviezen op.

Teleurstelling over Unilever

De bonussen zijn zo hoog als maximaal kan onder het huidige beloningsbeleid. Unilever wil het beloningsbeleid wijzigen, waardoor er nóg hogere vaste salarissen en bonussen kunnen worden uitgekeerd. Maar volgens Sky News waren beleggers teleurgesteld over de omzetgroei over 2017. Jos Versteeg van InsingerGilissen vond de winstgroei teleurstellend.

Unilever bestaat nu nog in feite uit twee delen: een Nederlandse en een Britse tak. Aandeelhouders van de Nederlandse tak mogen niet over de uitvoering van het beloningsbeleid stemmen, maar die van de Britse tak wel. De aandeelhoudersvergadering van de Britse tak is op 2 mei, die van het Nederlandse deel op 3 mei.

292 keer doorsnee salaris

Polman weigerde eerder nog een salarisverhoging, maar afgelopen jaar streek hij meer op dan over 2016: in totaal 11,6 miljoen euro tegen 7,7 miljoen euro. Polman werd in 2009 bestuursvoorzitter bij Unilever. Tot en met 2016 inde hij in totaal bijna 60 miljoen euro.

Polman verdient 292 keer zoveel als de doorsnee werknemer van het concern. Daarmee is de loonkloof bij het levensmiddelenconcern het grootst van alle ondernemingen in de AEX-index.

Rotterdam

Voor aandeelhouders in de Britse tak van Unilever speelt naast het het beloningsbeleid nog wat anders. Sommige zijn het er namelijk niet mee eens dat in Rotterdam het enige hoofdkantoor komt. Zo is het nog maar de vraag of het aandeel Unilever in de Britse toonaangevende FTSE-index blijft.

Veel Britse beleggers volgen de FTSE-index, waardoor ze geen wisselkoersrisico lopen over hun belegging. Als Unilever niet meer in die index zit, dan zal er door Britse beleggers minder in worden belegd, legt Rients Abma, van Eumedion, een organisatie van institutionele beleggers, uit

Blijft stemrecht over bonus?

Verder is het nog niet duidelijk of de aandeelhouders straks, als Unilever één bedrijf is (een Nederlands concern), wél mogen stemmen over de beloningen voor de top. Als dat niet zo zou zijn, dan verliezen beleggers die nu aandeelhouder zijn in de Britse tak van Unilever, dat recht.

Wat gebeurt er nu als de aandeelhouders van de Britse Unilever-poot tegen stemmen? Het is een niet-bindende stem, aldus Abma. De bonussen blijven toegekend.

Maar het is volgens hem wél gebruik dat als meer dan 20 of 25 procent van de stemmen tegen is, de voorzitter van de beloningscommissie aftreedt. De bestuursvoorzitter van Unilever treedt dit jaar sowieso af.

'Opvolger gezocht'

Het is de vraag hoe lang Polman nog topman van Unilever is. Het concern is begonnen meet een zoektocht naar de opvolger, zei Sky News in november. Tegen de Financial Times zei Polman dat hij in ieder geval dit jaar nog aanblijft.