Ga naar de inhoud
Beurs

FTC onderzoekt privacyschendingen Facebook: aandeel keldert

Beeld © AFP

Het aandeel Facebook daalt vandaag hard op de Amerikaanse beurs nadat beurstoezichthouder FTC heeft bevestigd dat het bedrijf onder de loep ligt wegens mogelijke privacyschendingen. Facebook stond rond 17.25 uur ruim 5 procent in de min.

De FTC onderzoekt of Facebook rechtmatig met de gegevens van zijn gebruikers is omgegaan naar aanleiding het schandaal rond Cambridge Analytica. Dat bedrijf verzamelde de Facebook-gegevens van 50 miljoen gebruikers via een app, zonder dat die mensen daarvan op de hoogte waren. De gegevens werden daarna ingezet voor de presidentscampagne van Donald Trump.

De vraag is of Facebook daarmee zijn eigen privacybeleid heeft geschonden en een afspraak met de FTC uit 2011, waarin het bedrijf belooft om gebruikers om expliciete toestemming te vragen voor het delen van gegevens met derden. Volgens CNBC kan schending van die afspraak het bedrijf 40.000 dollar per overtreding kosten.

Onder vuur

Facebook ligt sinds het schandaal aan het licht kwam al onder vuur. Verschillende parlementen eisen opheldering en er is een massaclaim in de maak van beleggers die zich beduveld voelen door het bedrijf. Ook zeggen veel mensen dat ze hun account op gaan zeggen.

Na lang zwijgen bood ceo Mark Zuckerberg vorige week zijn excuses aan en beloofde beterschap. Sinds 16 maart is het aandeel Facebook ruim 17 procent minder waard geworden.