Beurs

Europese Commissie keurt controversiële overname Monsanto goed

21 maart 2018 11:46 Aangepast: 23 april 2018 07:00

De Europese Commissie stemt in met de overname van zadenbedrijf Monsanto door de Duitse farmaceutische gigant Bayer. Het besluit werd meerdere keren uitgesteld, omdat de EU bezorgd is over de machtspositie van het fusiebedrijf. Bayer heeft beloofd om voor ruim 6 miljard euro aan onderdelen af te stoten om aan de bezwaren tegemoet te komen.

Als dat ook daadwerkelijk gebeurt, kan de overname ter waarde van ruim 60 miljard euro wat de EU betreft doorgaan, maar daarmee is de deal nog lang niet rond. Bayer heeft nu goedkeuring ontvangen van meer dan de helft van de dertig autoriteiten die de fusie moeten beoordelen, waaronder die in China en Brazilië, stelt het bedrijf in een reactie. 

Vrees voor machtspositie

De bedrijven zouden samen het grootste zaden- en pesticidenbedrijf ter wereld worden. Daardoor kunnen uiteindelijk de prijzen omhoog gaan en de kwaliteit naar beneden, vreesde de Commissie. Ook was de Commissie bezorgd dat er zo minder keuze voor de landbouwsector overblijft en dat de innovatie in de sector lijdt onder zo'n grote speler. 

Het gecombineerde bedrijf zou te veel macht krijgen op het gebied van groentezaden, bestrijdingsmiddelen en gewas-eigenschappen. Om aan de bezwaren van de Commissie tegemoet te komen heeft Bayer de afgelopen maanden al aanzienlijke delen van het bedrijf verkocht.

Bayer heeft, naast een grote farmaceutische tak, namelijk ook een divisie die zich bezighoudt met gewassen. Deze CropScience-divisie is goed voor een jaaromzet van zo'n 10 miljard euro.

Roundup-alternatief verkocht

Bayer is in overleg met chemiereus BASF om de gehele CropScience-divisie aan te verkopen. Eerder al bereikten de bedrijven een akkoord over een gedeeltelijke verkoop, voor 5,9 miljard euro.

Daarmee werd de glufosinaat-ammonium-business al van de hand gedaan. Dat is een bestrijdingsmiddel dat een van de weinige alternatieven is voor Monsanto's Roundup.

Roundup

Monsanto is een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van zaden en gewasbescherming. Het bedrijf is vooral berucht voor het maken van dat middel Roundup.

Dat landbouwgif is volgens critici kankerverwekkend. Monsanto zou jarenlang wetenschappelijk onderzoek hebben beïnvloed, om niet tot die conclusie te komen.

Concurrentie behouden

Ook op het gebied van zaden zouden de bedrijven samen zoveel marktmacht krijgen dat de concurrentie in het geding komt, zegt de Commissie. Daarnaast zijn Bayer en Monsanto allebei ontwikkelaars van gewaseigenschappen die ervoor zorgen dat planten resistent zijn voor bestrijdingsmiddelen, en daar zijn er maar weinig van op de wereld.

Bayer heeft daarom aan de Commissie beloofd dat het ervoor gaat zorgen dat de bedrijven geen marktoverlap hebben op het moment van de fusie. Het belangrijkste daarbij is dat er in iedere markt nog evenveel spelers actief blijven op de wereldmarkt.

Tweede kwartaal

Bayer-ceo Werner Baumann noemt de goedkeuring door de EU 'een significante mijlpaal'. Bayer en Monsanto zeggen nauw samen te werken met de autoriteiten in andere landen, ook met het ministerie van Justitie in de VS. Het doel is om de overname in het tweede kwartaal af te ronden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van