Ga naar de inhoud
Beurs

Zuckerberg: #deletefacebook heeft geen grote gevolgen

Mark Zuckerberg. Beeld © AFP

Volgens Facebook-ceo Mark Zuckerberg heeft de ophef over het lekken van de gegevens van 50 miljoen gebruikers en de daaropvolgende #deletefacebook-campagne nog geen grote gevolgen voor het aantal leden.

Zuckerberg zegt tegen The New York Times dat er geen 'betekenisvol aantal' mensen hun Facebook-profiel hebben verwijderd als gevolg van de ophef. Daarbij moet wel aangetekend worden dat het niet duidelijk is wat de ceo daaronder verstaat.

Boosheid

#Deletefacebook werd de afgelopen dagen trending omdat veel mensen boos zijn over de manier waarop Facebook met hun gegevens is omgesprongen. Deze week werd onthuld dat het bedrijf Cambridge Analytica de gegevens van 50 miljoen gebruikers wist buit te maken en in te zetten voor de campagne van Donald Trump.

Daarna ontstond een golf van kritiek vanuit de samenleving, politiek en beleggers. Zuckerberg bleef verdacht stil, maar verbrak gisteren dan toch het zwijgen.

Drie concrete stappen

Facebook kondigde drie concrete stappen aan na het schandaal. App-ontwikkelaars krijgen veel minder toegang tot persoonlijke gegevens van gebruikers in de toekomst, er wordt onderzocht welke apps er allemaal toegang hebben gehad tot gevoelige informatie in het verleden en gebruikers moeten beter weten welke apps zij toestemming hebben gegeven om te verbinden met Facebook.

Apps kunnen in de toekomst geen toegang meer krijgen tot je Facebook-gegevens als je ze langer dan drie maanden niet hebt gebruikt.

Slachtoffers op de hoogte gesteld

En er zit meer aan te komen. Het bedrijf wil ervoor gaan zorgen dat de 50 miljoen mensen wiens data zijn verzameld door Cambridge Analytica daarvan op de hoogte worden gesteld. Hoe dat precies moet gaan gebeuren, is nog niet duidelijk.