Beurs

Alfen verlaagt introductieprijs, 'teken aan de wand'

22 maart 2018 08:16 Aangepast: 22 maart 2018 10:57
Beeld © Alfen

Door tegenvallende animo verlaagt laadpalenfabrikant Alfen de introductieprijs waartegen het aandeel naar de beurs gaat. Beurscommentator Hans de Geus omschrijft de producten als 'een stekker op een paaltje'. Jim Tehupuring van ProBeleggen vindt de lagere introductiekoers 'een teken aan de wand'.

De prijs van een aandeel Alfen wordt 10 euro en daarmee duikt het onder prijsbandbreedte die eerder werd gegeven. De bandbreedte was eerder bepaald op 11,25 tot 15 euro

Tegenvallende belangstelling is de belangrijkste reden voor het verlagen van de introductieprijs, zegt Jim Tehupuring van ProBeleggen. "Het is een slecht teken, omdat het aangeeft dat er geen interesse is op de voorgestelde prijs. Om de beursgang te laten slagen gaan ze nu onder die prijs zitten."

Inspringen op de trend

Tehupuring begrijpt wel waarom er terughoudendheid is om voor een hogere prijs in te stappen. "Ze proberen op de trend van elektrisch rijden in te springen en gaan ervan uit dat de vraag naar laadpalen stijgt. Ze lopen vooruit op die trend met een prognose van 40 procent omzetstijging, terwijl de laadpalen maar voor 12 procent van de omzet zorgen. Ik denk dat beleggers door dat luchtkasteel heen prikken."

Dat neemt niet weg dat eigenaar Bernard ten Doeschot in zijn vuistje lacht als hij 8,5 miljoen aandelen verkoopt tegen een prijs van 10 euro per aandeel, zegt Tehupuring. Want dan strijkt hij alsnog 85 miljoen euro op en behoudt hij ongeveer de helft van de aandelen.

Tehupuring stipt aan dat Ten Doeschot drie jaar geleden voor zo'n 11 miljoen het bedrijf kocht en het nu voor 200 miljoen euro naar de beurs brengt. "Dat is op zijn minst al vrij bijzonder, maar ja, vragen staat vrij." Hij zegt blij te zijn dat beleggers kritisch waren op het bedrijf en niet klakkeloos hebben ingeschreven.

Hans de Geus omschrijft Alfen als 'niet meer dan een assemblagebedrijf'. De laadpalen noemt hij 'in feite niet meer dan een stekker op paaltjes'. 

B&S Group verlaagt range

Ook de Dordste distribiteur B&S Group verlaagt de prijsbandbreedte, naar 14,50 tot 15 euro. Die was eerder nog 14,50 tot 17,75 euro. "In tegenstelling tot Alfen ligt daar geen gebrekkige interesse aan ten grondslag", zegt Tehupuring. "Dit doen ze in de hoop dat er nog meer beleggers aanhaken. En natuurlijk om een zo goed mogelijke prijs voor de verkoper te hebben."

Ander opmerkelijk nieuws rond de B&S Group is dat een voormalige zakenpartner van oprichter en grootaandeelhouder Willem Blijdorp hem beschuldigt van oplichting. De oud-zakenpartner vraagt het OM om vervolging. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van