Beurs

NIBC tegen onderkant bandbreedte naar beurs: 'Unheimisch'

22 maart 2018 13:55 Aangepast: 25 april 2018 12:01
Beeld © RTL Z

De bank NIBC zal morgen tegen een koers van 8,75 euro naar de beurs gaan, zeggen ingewijden tegen het ANP. Dat is precies de onderkant van de eerder aangegeven bandbreedte van tussen de 8,75 en 10,25 euro per stuk. Analist Corné van Zeijl ziet meerdere signalen waardoor beleggers nu niet enthousiast zijn over beursintroducties.

NIBC is niet het enige bedrijf waarvan er wat problemen lijken te zijn bij de beursgang. Zo verlaagde B&S Group, dat ook morgen naar de beurs gaat, d​e bandbreedte, naar 14,50 tot 15 euro. Die was eerder nog 14,50 tot 17,75 euro.

Alfen ging vanochtend al naar de beurs. Dat was tegen 10 euro per aandeel, terwijl de bandbreedte eerder was gezet op 11,25 tot 15 euro. Volgens Van Zeijl zijn alle drie de bedrijven geen aandelen waarvan beleggers op de tafel gaan staan. "Bij Alfen waren er discussies over de kwaliteit van het bedrijf en bij NIBC over de toekomstige groei".

'Unheimisch gevoel'

Van Zeijl denkt dat beleggers een beetje een unheimisch gevoel krijgen nu beleggers een deel van hun aandelen naar de beurs brengen en hij kan zich dat unheimische gevoel wel voorstellen.

"Laten we wel wezen, de partijen die nu verkopen zijn private equitypartijen. Dat zijn in het algemeen slimme beleggers en dan zeg je niet dat je slimmer bent en dus gaat kopen."

'Economisch klimaat op hoogtepunt'

Volgens van Zeijl zijn er drie zaken die de waardering van een aandeel bepalen. In de eerste plaats is dat de stand van de economie.

"Die lijkt nu op zijn hoogtepunt. Er zijn steeds meer signalen dat het economische klimaat een beetje gaat keren. Vanochtend kwamen cijfers van de inkoopmanagers van de industrie in de eurozone naar buiten en die waren slechter dan verwacht", aldus Van Zeijl. 

'Rente is zwaartekracht voor aandelen'

Verder zijn aandelen nu niet duur, maar zeker ook niet goedkoop, gaat hij verder.

En in de derde plaats speelt de rente een rol bij de prijs van aandelen. "Een hogere rente betekent niet per definitie een lagere waardering, maar rente is als de zwaartekracht voor de waardering. Als de zwaartekracht toeneemt, dan is dat niet positief", zegt Van Zeijl.

Introductie Alfen mislukt?

Hij is benieuwd of bij Alfen de zogeheten greenshoe optie wordt uitgeoefend. De greenshoe houdt in dat de begeleidende banken nog eens 15 procent meer aandelen kunnen plaatsen, als er voldoende vraag is.

Maar aangezien de introductiekoers onder de bandbreedte is uitgekomen gaat hij daar niet vanuit. "Dan kun je wel zeggen dat de introductie van Alfen is mislukt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van