Beurs

Facebook gaat onderuit en trekt techaandelen met zich mee

19 maart 2018 21:08 Aangepast: 21 april 2018 23:27
Beeld © Drew Angerer/Getty

De beurzen in New York zijn fors lager gesloten. Facebook kreeg zijn grootste klap op de beurs in jaren vanwege een schandaal rond gebruikersinformatie. Ook andere techbedrijven stonden onder druk. Verder keken beleggers op Wall Street uit naar het rentebesluit van woensdag. Dat wordt waarschijnlijk de rente verhoogd.


De Dow-Jonesindex eindigde 1,4 procent lager op 24.610,91 punten. De brede S&P 500 zakte 1,4 procent tot 2712,92 punten.

De Nasdaq, waar veel techfondsen staan, daalde zelfs met 1,8 procent tot 7344,24 punten.

Facebook onderuit

Facebook daalde 6,8 procent. De technologiereus is in verlegenheid gebracht door het gebruik van de privé-informatie van tientallen miljoenen Facebookgebruikers door databedrijf Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica was betrokken bij de verkiezingscampagne van Donald Trump. Autoriteiten onderzoeken de zaak.

Misbruik gebruikersdata

Afgelopen weekend meldden Amerikaanse media dat een databedrijf gegevens van 50 miljoen Facebook-gebruikers verzamelde. Met die gegevens maakte het bedrijf een programma om het stemgedrag van kiezers te voorspellen, en die kiezers te beïnvloeden.

Amerikaanse en Europese politici hebben om opheldering gevraagd.

Facebook-kwestie

Beleggers vrezen dat de Facebook-kwestie kan leiden tot strengere regelgeving rondom privacy. Ook andere bedrijven die veel te maken hebben met advertentie- en gebruikersgegevens kunnen daardoor worden getroffen.

Zo verloren Google-moederbedrijf Alphabet en webwinkelconcern Amazon tot 3 procent.

Koers Apple daalt

Ook Apple stond onder druk. Het techbedrijf is naar verluidt bezig met de ontwikkeling van een eigen schermtechnologie om minder afhankelijk te zijn van schermen die door anderen zijn ontwikkeld. De iPhonemaker daalde 1,5 procent.

Apple-toeleverancier Universal Display kreeg door het bericht een knauw van ruim 12 procent.

Overnamenieuws

Verder was er nog wat overnamenieuws. De in New York genoteerde Israëlische industrieel dienstverlener Orbotech wordt overgenomen door het Amerikaanse KLA-Tencor in een deal ter waarde van 3,4 miljard dollar. Orbotech steeg 6,8 procent. KLA-Tencor verloor 3,9 procent.

De euro was 1,2341 dollar waard, tegen 1,2328 dollar eerder op de dag bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 62,15 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,1 procent tot 66,15 dollar per vat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van