Beurs

Mooie dag voor de AEX: bijna alle koersen in de lift

26 juni 2017 10:49 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Bijna alle koersen van zowel de AEX als de midkap-index staan in de plus. Sterke stijgers zijn de financials en oliegerelateerde bedrijven.

  • De AEX stijgt 0,8 procent tot 523, 8 punten
  • De midkap stijgt 0,6 procent tot 810,1 punten

De koersen stijgen over bijna de hele linie. Ook de andere aandelenmarkten in Europa staan in het groen. De succesvolle afwikkeling van twee probleembanken in Italië en het herstel van de olieprijzen steunen de koersen van oliemaatschappij Shell en andere oliegerelateerde aandelen, zoals SBM Offshore, Vopak en midkapper Fugro.

De beurs in Milaan stijgt ruim 1 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken. De Italiaanse regering heeft zondag een noodwet goedgekeurd voor de afwikkeling van de twee in de problemen geraakte banken Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca. De Italiaanse branchegenoot Intesa Sanpaolo (plus 3,4 procent) heeft interesse getoond in een overname van delen van de twee banken voor een symbolisch bedrag.

Order Fugro

Grootste stijger in de AEX is oliedienstverlener SBM Offshore met een winst van 2 procent. SBM kreeg afgelopen week een order van Exxon Mobil voor een productie- en opslagschip (FPSO). De koers van Fugro gaat eveneens 2 procent omhoog. Het bedrijf kreeg een order van 90 miljoen euro in Brazilië en stijgt 1,7 procent.

Uitzender Randstad en verzekeraar NN zijn in de AEX de enige dalers met kleine verliezen.

Altice dikt meer dan 1 procent aan. Het telecom- en kabelbedrijf voert verkennende gesprekken met het Portugese Promotora de Informaciones (Prisa) over een mogelijke overnamebod op Prisa's belang in Media Capital. Media Capital is een Portugese mediagroep die volgens Altice 'leidende' posities heeft in onder meer televisie, audiovisuele producties, radio en entertainment.

Dollar en olieprijs

De euro is 1,1205 dollar waard, tegen 1,1200 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie wordt 1,3 procent duurder op 43,57 dollar. De prijs van Brentolie stijgt ook 1,3 procent, tot 46,13 dollar per vat.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van