Beurs

China komt met futures op olieprijs: 'timing goed, nog wel nadelen'

26 maart 2018 17:04 Aangepast: 27 april 2018 23:28
Beeld © Getty

China heeft vanaf vandaag een eigen future op de olieprijs. Waarom doen de Chinezen dat en heeft de future kans van slagen?

Vanaf vandaag worden er op de beurs in Shanghai futures op de olieprijs verhandeld. Futures zijn contracten waarmee je kunt handelen in bijvoorbeeld grondstoffen: er wordt een prijs afgesproken waarvoor je in de toekomst koopt of verkoopt.

Tot nu toe kon je alleen speculeren op de olieprijs via futures op de Amerikaanse WTI-olie en die van Brent, de benchmark voor de olieprijs in Europa en het Midden-Oosten.

Grotere rol yuan

China is al een tijdje bezig met het oprichten van een futuremarkt en wil de eigen munt, de yuan, een belangrijkere plek in de wereld laten innemen, legt Hans van Cleef, energie-expert van ABN Amro desgevraagd uit.

De timing is goed, vindt Van Cleef. Hij wijst op de steeds grotere economie en groeiende rol van China in de wereld. Ook haalt China een flink deel van de geïmporteerde olie uit Rusland en Iran; voor die landen kan het aantrekkelijk zijn dat er een alternatief is, stelt hij. De meeste olie wordt nu immers nog in dollars verhandeld.

Alternatief voor de dollar

Toen er nog sancties waren tegen Iran mocht dat land geen olie in dollars verhandelen. De sancties tegen Iran zijn inmiddels opgeheven en het land mag weer olie exporteren, maar de Amerikaanse president Trump is duidelijk geen fan van de nucleaire deal met Iran een dreigde al met nieuwe sancties.

Eventuele sancties zou je kunnen omzeilen met Chinese oliefutures. Die zijn immers in de Chinese munt de yuan, aldus Van Cleef.

Andere factoren spelen mee

Verder wordt de prijs van WTI-olie mede bepaald door de vrees voor een hoger aanbod uit de VS in de vorm van schalie-olie. Terwijl de prijs van Brent wordt geraakt door spanningen in het Midden-Oosten, aldus Van Cleef.

Ontwikkelingen in Azië blijven volgens hem onderbelicht in de olieprijs en de handel in Chinese futures zou dat kunnen ondervangen.

Vrije markt?

Grote vraag is volgens Van Cleef of de handel in Chinese oliefutures wel echt een vrije markt zal zijn. Hij denkt dat grote Chinese staatsbedrijven mogelijk zal worden verteld dat ze in de Chinese oliefutures moeten gaan handelen, maar dat is volgens hem nog niet gebeurd.

Een risico dat kan optreden is dat de Chinese overheid de richting van de handel zal bepalen. Dat zal de handel minder aantrekkelijk maken, denkt Van Cleef.

In yuan

Bovendien zullen de futures in yuans noteren. Er zijn twee markten voor de yuan, waarvan één in Hong Kong, waar de yuans vrij verhandelbaar zijn en dus om te wisselen in bijvoorbeeld dollars en euro's.

Maar de koers van de yuan hangt wel nauw samen met die van de niet-vrij verhandelbare yuan. Die koers wordt bepaald door de Chinese centrale bank en dus de overheid. Verder is er veel meer handel in onder meer dollars en euro's dan in yuans en dat maakt handel in yuans of producten in yuans minder aantrekkelijk, legt valuta-expert Georgette Boele van ABN Amro uit.

Zij denkt dat de Chinese overheid voorlopig nog wel grip zal willen hebben op de koers van de eigen munt.

Belangrijke oliemarkt

China is na de VS de tweede consument van olie en de grootste importeur van ruwe olie in de wereld. Vanaf 2030 zal het zelfs meer olie verbruiken dan de VS.

Het land wint zelf wel olie, maar die productie daalt en de totale Chinese vraag neemt toe. China moet nu tweederde van de benodigde olie importeren.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van