Beurs

Verhoor Zuckerberg: ‘Heb me rot gelachen om vragen van de senatoren’

17 april 2018 17:22 Aangepast: 03 mei 2018 01:55

Trendwatcher Richard van Hooijdonk heeft geamuseerd gekeken naar het verhoor van Mark Zuckerberg. "De overheid heeft geen idee waar het overgaat. Ik heb me echt rot gelachen om de vragen van de senatoren", vertelt hij in het interactieve programma Beurs Inside.

Van Hooijdonk ziet dat de regering er weinig van snapte en geeft zijn eigen visie op de toekomst van regulering in deze sector.

Regulering

De discussie over regulering van sites als Facebook en Google vindt Van Hooijdonk interessant. "Deze discussie was een eyeopener dat Europa nog heel veel te leren heeft." Ook vindt hij het een belangrijk punt dat Zuckerberg zelf zegt dat er regulering nodig is.

De privacy regelingen die op 25 mei ingaan in Europa zijn al veel strakker, weet Corné van Zeijl. "Daar zijn ze al veel verder mee dan in Amerika." Het is dan ook de vraag of die regels echt strakker gaan worden in de VS. Van Hooijdonk denkt dat dat zeker gaat gebeuren. "Als Zuckerberg zegt dat het nodig is, dan gaat dat ook gebeuren. Ook in Amerika."

Van Zeijl ziet nog wel wat haken en ogen. "Het zeggen is natuurlijk maar een kleine handreiking waar de beurs ook op reageert. Die ging omhoog. Mensen denken: Als hij dat zo zegt, zal het wel meevallen. Maar het echt doen is een ander verhaal."

Gevolgen voor de sector

De regulering zal gevolgen hebben voor de hele sector. Dat is in Nederland al te zien, volgens Van Hooijdonk. "We zien dat de wetgeving rondom privacy veel geld kost voor organisaties. Ze mogen minder dingen doen." In februari kwam de technologische sector ook al onder druk te staan. "Het thema is daar, maar het is nog heel ver weg dat het ook op uniforme manier toegepast zal worden."

Als je kijkt naar uniformiteit is de enige partij die daaruit springt Azië, omdat daar bijna geen regels zijn, vertelt Van Hooijdonk. "China is hier al leidend in." Dit gaat wel om wat ze binnen China kunnen doen, zegt Van Nieuwenhuijzen. "Zodra ze buiten de grenzen gaan, zullen ook zij zich aan de regels moeten houden." 

RTL Z Beurs Inside

Als je alles wilt weten over de beurs en waar de beste kansen liggen, meld je dan aan voor het interactieve online programma RTL Z Beurs Inside. Elke maandag live te zien om 20.00 uur.

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van