Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Beurs

Groter dan VW en Toyota: 'Renault en Nissan willen fuseren'

29 maart 2018 16:33 Aangepast: 01 mei 2018 16:11
Beeld © Getty

Het Franse Renault en Nissan uit Japan willen samengaan, schrijft Bloomberg. Samen met Mitsubishi, waarin Nissan de grootste aandeelhouder is, zou de nieuwe combinatie de grootste automaker ter wereld zijn.

Renault en Nissan hebben al sinds 1999 een alliantie. Die samenwerking willen ze volgens Bloomberg verstevigen via een fusie.

Dat heeft volgens bronnen die Bloomberg aanhaalt mede te maken met de verschuiving naar elektrische auto's en autodelen. Door volledig samen te gaan zouden de Fransen en Japanners ook nog meer synergievoordelen kunnen behalen.

De kostenvoordelen zouden in 2022 moet zijn verdubbeld tot 10 miljard euro in vergelijking met 2016. De producenten willen meer modellen bouwen op één platform.

Belangen in elkaar

Nu al heeft Renault een belang van 43,4 procent in Nissan, terwijl Nissan weer 15 procent heeft in Renault. Verder heeft Nissan 34 procent in Mitsubishi, dat ook uit Japan komt. Met zijn drieën zijn de autoproducenten de grootste in de wereld. De drie bleven bij elkaar in 2017 al Volkswagen en Toyota nipt voor.

Afgelopen najaar maakten Renault, Nissan en Mitsubishi al plannen bekend voor 2022. Ze wilden dan in totaal 14 miljoen auto's maken. Afgelopen jaar waren dat er nog 10,6 miljoen. 

Franse staat

Probleem bij een fusie kan zijn dat de Franse staat nu nog 15 procent heeft in Renault. Drie weken geleden zei Bloomberg al dat Nissan het belang van de Franse staat in Renault zou willen kopen. Tot nu toe zou de staat verschillende plannen voor een fusie hebben tegengehouden.

Maar de Franse regering onder president Macron zou het niet zo'n punt vinden om het belang te verkopen om het tot een fusie te laten komen. Wél zouden er dan garanties moeten komen om werkgelegenheid en investeringen in Frankrijk veilig te stellen. Ook zouden de Fransen mogelijk zeggenschap willen over strategische beslissingen.

Nissan nu meer waard dan Renault

Carlos Ghosn, nu de topman van Renault én Nissan, redde in 1999 Nissan van de ondergang. Dat leverde Ghosn de bijnaam 'le cost killer' op. Inmiddels is Nissan op de beurs meer waard dan Renault: 35 miljard euro tegen ruim 29 miljard euro. Mitsubishi is zo'n 8,5 miljard euro waard.

Nissan levert ook een veel grotere bijdrage aan de winst dan Renault. 

Als het tot een fusie komt, dan wordt er volgens Bloomberg een nieuw concern opgericht, dat zou formeel in Londen of Amsterdam worden gevestigd. Er zouden wel twee echte hoofdkantoren zijn: in Parijs en in Japan.

Het Italiaans-Amerikaanse Fiat-Chrysler is formeel ook in Amsterdam gevestigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore