Ga naar de inhoud
Beurs

Personeel ING had 'moeilijke dagen' door salarisplannen Hamers

Een klant heeft een gesprek in een kantoor de ING bank. Beeld © ANP

De centrale ondernemingsraad van ING Nederland is blij dat de geplande loonsverhoging voor ceo Ralph Hamers is teruggedraaid na de commotie die hierover ontstond. "Voor het personeel van ING waren de afgelopen vijf dagen moeilijk."

Het was vooral moeilijk voor personeel dat direct met klanten te maken heeft, zegt Edward Boeijenga, voorzitter van de centrale ondernemingsraad (COR), tegen RTL Z. "Ook in de sociale omgeving werden ze erop aangesproken."

"Het is een verstandig besluit en de COR is blij dat de raad van commissarissen zijn verantwoordelijkheid heeft genomen", zegt hij.

In zijn wekelijkse gesprek met RTL Z, noemt ook minister van Financiën Wopke Hoekstra het een goed besluit. "Het is wat mij betreft de enige juiste beslissing die de RvC had kunnen nemen."

Minister sprak voorzitter rvc

De afgelopen dagen maakte het kabinet vrij duidelijk dat het niet te spreken was over de voorgenomen loonsverhoging. De minister had zelf ook contact met Jeroen van der Veer, de voorzitter van de raad van commissarissen (rvc), om die boodschap over te brengen. "U kunt ervan uitgaan dat als ik expliciet ben in de media, dat ik dan ook binnenskamers contact heb. Dat was ook het geval. Maar het gaat erom dat het besluit van tafel is", zegt hij. 

Bekijk hieronder het gesprek met Hoekstra terug.

Ophef onderschat 

De rvc wilde de beloning van Hamers met 50 procent verhogen, omdat hij volgens de toezichthouder van de bank te weinig verdiende. Na het aankondigen van de verhoging, stak een storm van verontwaardiging op.

Al die verontwaardiging hadden ze bij de bank niet zien aankomen, en daarom trok de rvc vanochtend het voorstel in. Van der Veer schreef dat de raad de publieke opinie in Nederland heeft onderschat. Boeijenga denkt oprecht dat wat Van der Veer schrijft klopt. De rvc had wel op enige ophef gerekend maar niet gedacht dat er zoveel weerstand zou zijn.

In Den Haag wordt dat besluit als een overwinning gezien. Dat blijkt ook wel uit de reactie van Hoekstra. "Het goede nieuws is dat je ziet dat het moreel appel, duidelijk maken wat het gevoel is en het gesprek aangaan werkt."

Het salarisdebacle rond Ralph Hamers in een tijdlijn: