Beurs

Vrees voor handelsoorlog: Dow -2,9 procent, Nikkei -4,5 procent

23 maart 2018 08:23 Aangepast: 23 maart 2018 10:13

De oplopende angst voor een handelsoorlog tussen de VS en China drukt de aandelenbeurzen fors in het rood. De Amerikaanse Dow Jones Index daalde gisteren 2,9 procent en de Nikkei in Tokio verliest vandaag maar liefst 4,5 procent.

De vrees voor een handelsoorlog laaide op nadat de Amerikaanse president Trump extra importheffingen tegen de Aziatische grootmacht aankondigde. Eerder had de regering al bekendgemaakt dat importheffingen op staal en aluminium niet gelden voor onder meer de Europese Unie en Zuid-Korea.

De Dow Jones Index sloot gisteren 2,9 procent lager. Die daling van 724 punten zorgde voor een eindstand van 23.957,89 punten. De brede S&P 500 daalde 2,5 procent tot 2643,69 punten en technologiegraadmeter Nasdaq zakte 2,4 procent, tot 7166,68 punten.

Chinese beurzen lager

Vanochtend daalden ook overal in Azië de indexen. Het verlies op de beurs van Shanghai in China is met 3,4 procent wel iets lager dan in Japan, maar het is nog altijd een flinke teruggang.

Het verlies van de andere Chinese beurs, die in Shenzhen, is met 4,5 procent net zo groot als die in Tokio.

In Japan daalden vooral de koersen van de bedrijven die veel zakendoen met China. De Nikkei zakte tot het laagste niveau sinds begin oktober vorig jaar. Verder was de duurdere yen slecht voor exportbedrijven. 

Maatregelen tegen China

De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer kondigde aan dat onder meer de Europese Unie vrijgesteld is van de staalheffingen van Trump. Daarmee lijkt de maatregel vooral tegen China gericht.

Trump kondigde gisteren aan dat er wel heffingen komen op Chinese producten met een importwaarde van maximaal 60 miljard dollar. Ook treft de VS maatregelen om diefstal van technologieën tegen te gaan. China heeft al aangegeven met tegenmaatregelen te zullen komen.

Staalconcerns VS

Amerikaanse staalbedrijven werden door beleggers lager gezet na de aankondiging van Lighthizer. Het voordeel dat zij zouden hebben door de importheffingen op staal en aluminium is een stuk kleiner geworden.

Staalbedrijven als US Steel (-11 procent) en AK Steel (-8,9 procent), ijzerertsproducent Cleveland-Cliffs (-9,1 procent) en aluminiummaker Century Aluminum (-17,8 procent) verloren flink.

Ook industriële bedrijven als Boeing (-5,2 procent), Deere (-4,1 procent) en General Electric (-3,8 procent) leverden in.

Facebook

Facebook (-2,7 procent) verloor opnieuw, ondanks excuses van topman Mark Zuckerberg woensdagavond. Hij gaf aan bereid te zijn om te komen getuigen in het Congres over de zaak. Facebook verloor door het schandaal al tientallen miljarden aan beurswaarde.

Farmaceut AbbVie ging 12,8 procent onderuit. De onderneming besloot voorlopig geen goedkeuring aan te vragen voor een experimenteel middel tegen longkanker nadat testresultaten tegenvielen.

RTL Z / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van