Beurs

Oud-zakenpartner klaagt B&S Group-oprichter Blijdorp aan

21 maart 2018 18:01 Aangepast: 27 april 2018 07:31
Willem Blijdorp (midden) tijdens zijn verkiezing tot EY-topman van het jaar 2014.

Een voormalige zakenpartner van Willem Blijdorp, grootaandeelhouder en oprichter van B&S Group, beschuldigt hem van oplichting en heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om vervolging. De aangifte komt op een pikant moment, want vrijdag gaat B&S Group naar de beurs.

Het gaat om Martin Nateghi, mede-eigenaar van het vorig jaar failliet verklaarde bedrijf Metco. Dat bedrijf is volgens Nateghi failliet gegaan door toedoen van Willem Blijdorp. Die zou onder een hoedje hebben gespeeld met Deutsche Bank, de belangrijkste geldschieter van Metco, dat cosmetische producten leverde aan winkelketens.

Dat bedrijf, dat de familie Nateghi 24 jaar geleden begon, ging failliet vanwege een ruzie tussen de twee aandeelhouders van moederbedrijf Mere, blijkt uit het faillissementsverslag.

'Zwart gemaakt bij de bank'

De bank wilde de lening die afliep vervolgens niet verlengen en eiste de voorraad van het bedrijf op, om die te kunnen verkopen. Toen dat in 2017 gebeurde en Metco geen nieuwe lening kreeg, vroegen twee schuldeisers faillissement aan. Het hof in Den Bosch verklaarde het bedrijf in augustus vorig jaar failliet.

Volgens Nateghi is dat precies waar Blijdorp op aanstuurde, onder meer door hem zwart te maken bij Deutsche Bank en 'door een mannetje bij hem te plaatsen'. Dat de bank geen nieuwe lening meer wilde geven, kwam omdat de schuld te hoog opliep.

Prostituees op kosten van de zaak

Dat kwam onder meer omdat Nateghi zijn vader uitkocht en daar geld van het bedrijf voor gebruikte, blijkt uit de aangifte die door de advocaat van Nateghi naar het Openbaar Ministerie in Breda is gestuurd. Ook werden er volgens hem prostituees betaald met de creditcard van de zaak. Volgens Nateghi gebeurde dat op aandringen van Blijdorp.

"Hij adviseerde: betaal de dames met de creditcard van het bedrijf. En natuurlijk had ik moeten zeggen; betaal het lekker zelf. Maar ik dacht dat hij mijn vriend was", vertelt Nateghi, die zelf ook gebruikmaakte van de diensten van de dames. "Nee, ik heb niet alleen toegekeken, dat durf ik wel te zeggen hoor."

Lening afgelost

Volgens Nateghi wilde de bank ook geen nieuwe lening meer geven omdat de schuld op de rekening-courant te hoog was opgelopen. De reden volgens hem: Blijdorp liet zonder toestemming van de bank 4,5 ton overmaken naar zijn eigen BV Sarabel, dat nog geld tegoed had van Metco.

Dat Blijdorp nu met zijn B&S groep naar de beurs gaat, en daarmee op papier miljardair wordt, is reden voor Nateghi om met zijn verhaal naar buiten te gaan. "Het is een schande, zijn bedrijf is gebouwd op bedrog. Het gaat altijd zoals hij het wil", vertelt Nateghi. Volgens hem zijn er veel meer mensen door Blijdorp gedupeerd, maar te bang om er iets van te zeggen.

Hij probeert naar eigen zeggen vergeefs al maanden een deal te bereiken met Blijdorp om verder te kunnen met zijn eigen bedrijf. "We komen er niet uit, ze willen me slachten, overal is beslag op gelegd. Hij laat me niet met rust, ik heb geen keus."

'Interessante timing'

Een woordvoerder van Blijdorp zegt op de hoogte te zijn van de aanklacht. "Het is een interessant gevoel voor timing", zegt hij. Hij wil verder niet inhoudelijk reageren, maar voorspelt dat het 'op korte termijn rechtgezet zal worden'.

Het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant wil niet zeggen of het de aangifte in behandeling neemt, de woordvoerder wil zelfs niet zeggen of de aangifte überhaupt binnen is. Zij vertelt nog wel dat het ongebruikelijk is dat er aangifte gedaan wordt bij het OM. Normaal gesproken stappen slachtoffers van een misdrijf naar de politie, die bewijsmateriaal verzamelt en dat overdraagt aan het OM. Die kan dan besluiten om iemand te vervolgen. 

De advocaat van Nateghi laat desgevraagd weten nog geen ontvangstbevestiging te hebben ontvangen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van