Beurs

JC Flowers wilde elf jaar geleden al af van zakenbank NIBC

20 maart 2018 16:29 Aangepast: 20 maart 2018 16:30
Beeld © RTL Z

De Nederlandse zakenbank NIBC gaat vrijdag naar de beurs. Aandeelhouder JC Flowers zal een zucht van verlichting slaken: het wilde NIBC begin 2007 al verkopen.

JC Flowers is een private equityfirma. Die kopen andere bedrijven, meestal met veel geleend geld met de bedoeling ze na een aantal jaren, vaak tussen de vier en de zeven, weer van de hand te doen.

In december 2005 werd NIBC gekocht door een consortium onder leiding van JC Flowers, dat hier na slechts één jaar en drie maanden al weer vanaf wilde. Daar kwam uiteindelijk nog eens elf jaar bij.

2007: geen beursgang of overname

Begin maart 2007 maakte NIBC bekend dat het naar de beurs wilde. Nog geen twee weken later werden die plannen alweer uitgesteld vanwege het slechte beurssentiment en even later werden de beursplannen helemaal afgeblazen.

In augustus van dat jaar was er dan toch een koper: het IJslandse Kaupthing had belangstelling. Het was in de tijd dat banken uit IJsland enorm groeiden. Zo bezweken in Nederland heel wat spaarders voor de verleiding van de hoge spaarrente van Icesave, van Landsbanki.

Maar toen sloeg de financiële crisis toe en Kaupthing moest worden gered door de IJslandse belastingbetalers en ook Icesave ging ten onder.

Overheidssteun

NIBC bleef dus bij JC Flowers en het kondigde, noodgedwongen, aan om onafhankelijk te willen blijven. Later dat jaar kelderden de resultaten van NIBC omdat het geld verloor op sub-prime hypotheken in de VS.

De bank moest steun van de overheid aanvragen. NIBC leende namelijk geld van investeerders en de overheid stelde zich garant dat de bank ook kon terugbetalen.

Andere bank

Inmiddels is NIBC een totaal andere bank geworden. In 2005 was het nog vooral een zakenbank, maar nu verdient NIBC zijn geld, naast hypotheken, onder meer met het verstrekken van leningen aan mkb-bedrijven in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. In 2017 bestond 62 procent van de baten uit rentebaten. 

JC Flowers verkoopt nu trouwens maximaal 30 procent van de aandelen. Het blijft dus voorlopig meerderheidsaandeelhouder. Het heeft afgesproken het komende half jaar niet meer aandelen te verkopen.

Maar er is wel een beschermingsconstructie in het leven geroepen om een ongewenste overname tegen te houden. Zo'n constructie is niet nodig als JC Flowers de meerderheid van de aandelen houdt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van