De overname van laadpalenfabrikant Alfen eind 2014 levert de Overijsselse investeerder Bernard ten Doeschot donderdag minstens 95 miljoen euro op. Het bedrijf zelf houdt er niets aan over. Beleggers kunnen een duur aandeel kopen, dat voorlopig geen dividend oplevert.
Wie is Ten Doesschot?
De nu 48-jarige Bernard ten Doeschot werkte na de eeuwwisseling als financieel bestuurder bij koolstofmaker Norit. Toen investeerder Gilde het bedrijf in 2003 overnam van Nuon, kon hij zich met medebestuurder René Kuipers inkopen.
Samen namen zij een belang van 30 procent. Na de verkoop van Norit aan de Britse investeerder Doughty Hanson in 2007 cashten zij deels, maar bleven ook een deel houden. Toen Norit in 2012 werd overgenomen door de Amerikaanse chemiereus Cabot, bleek hun gecombineerde belang 180 miljoen waard.
Inmiddels staat Ten Doeschot comfortabel in de Quote-500, met een geschat vermogen van 185 miljoen euro. Dat geld investeert hij via zijn investeringsmaatschappij Infestos. Zo kocht hij eind 2014 een meerderheidsbelang in Alfen van het bouwconcern TBI.
Wat doet Alfen precies?
Alfen wordt meestal omschreven als producent van laadpalen voor elektrische auto’s. Dat klopt ook wel, maar die divisie is goed voor slechts 12 procent van de omzet van het bedrijf. Meer dan driekwart van de omzet wordt geboekt met de plaatsing van elektriciteitsnetten en transformatorstations. Dat zijn stations waar de spanning van elektriciteit wordt aangepast voor transport of gebruik.
Waarom wilde TBI van Alfen af?
Alfen was 35 jaar lang onderdeel van bouwgigant TBI en zijn voorloper OGEM. Maar de omzet van het bedrijfje was in 2013 gekelderd door een dip in de markt voor transformatorstations. Daardoor werd Alfen verliesgevend, en was een reorganisatie en ontslagronde nodig. De 1,1 miljoen euro die dat kostte nam TBI nog voor haar rekening.
Maar het moederbedrijf wilde niet ook nog eens opdraaien voor de investeringen die nodig waren om de relatief nieuwe laadpalendivisie te laten groeien. Daarom zocht het bedrijf een investeerder van buiten. Dat werd Ten Doeschot.
Hoeveel betaalde Ten Doeschot voor Alfen?
De verkoopprijs is nooit bekendgemaakt, maar de investeerder kon het bedrijf tegen een bescheiden boekwinst voor TBI overnemen. Uit de jaarstukken kan worden afgeleid dat TBI Alfen en nog twee andere bedrijven, automatiseerder Acto en koelapparatenmaker Fri-Jado, verkocht voor samen 85 miljoen euro.
Wat deed Ten Doeschot met Alfen?
Onder zijn vleugels werden de productiecapaciteit en de buitenlandse verkoopactiviteiten uitgebreid. In 2015 werd Ten Doeschot volledig eigenaar van Alfen. De omzet groeide de afgelopen drie jaar van 44 miljoen tot 74 miljoen euro. Met de huidige hoge koersen op de beurzen vindt de eigenaar de tijd rijp om te gaan cashen. Het geld dat met de beursgang wordt opgehaald, komt niet terecht in het bedrijf in Almere, maar in de zakken van de verkopende eigenaar.
Hoeveel geld levert de beursgang Ten Doeschot op?
Uit het prospectus blijkt dat Ten Doeschots investeringsvehikel Infestos minstens 8,5 miljoen aandelen wil verkopen. Die aandelen moeten 11,25 tot 15 euro per stuk opleveren. Als het lukt, worden er zelfs 9.775.000 aandelen verkocht.
In het slechtste geval brengt de aandelenverkoop dus 95 miljoen euro’s in het laatje; in het beste geval 147 miljoen euro. Naast die cash in de achterzak, blijft Infestos grootaandeelhouder, met met een belang van ongeveer de helft.
Is het aandeel redelijk geprijsd?
Het aandeel is schreeuwend duur, maar dat wil niet per se zeggen dat het ook onredelijk duur is. Afhankelijk van de uiteindelijk geprikte beurskoers is Alfen met de beursgang in totaal 225 miljoen tot 300 miljoen euro waard.
Dat is dus véél meer dan Ten Doeschot er drie jaar geleden voor betaalde. Maar ook in vergelijking met de winst is de door de zakenbankiers berekende waardering opvallend hoog. In de woorden van het FD zelfs 'monstrueus' hoog.
Wat is dan die hoge waardering?
Reken maar even mee: Alfen maakte vorig jaar een nettowinst van 1,7 miljoen euro. Dat betekent een extreem hoge koers-winstverhouding tussen de 132 en 176. Daarbij komt dat de nieuwe aandeelhouders voorlopig niet hoeven te rekenen op dividend. Alfen gaat komende jaren namelijk geen winst uitkeren, maar investeert die in het bedrijf.
Een woordvoerder van Alfen schrijft de hoge koers-winstverhouding toe aan het de groeipotentie van het bedrijf, dat van plan is een belangrijke rol te gaan spelen bij de verwachte transitie naar duurzame energie. "Alfen wordt een echt groeiaandeel. Het is aan beleggers om met dat verhaal mee te gaan."