Beurs

NIBC, B&S Group én Alfen volgende week naar de beurs

12 maart 2018 09:52 Aangepast: 20 maart 2018 11:41
Beeld © ANP

Volgende week komen er maar liefst drie nieuwe bedrijven naar de Amsterdamse beurs: laadpalenfabrikant Alfen op donderdag en zakenbank NIBC en distributeur van consumentengoederen B&S Group op vrijdag.

Zowel B&S Group als NIBC en Alfen hadden eerder al gezegd dat ze naar de beurs zouden gaan en ook dat het de komende weken zou zijn, maar de precieze datum was nog niet bekend.

Beleggers kunnen vanaf vandaag inschrijven op de aandelen van het Haagse NIBC. De bestaande aandeelhouder JC Flowers verkoopt bijna 38,2 miljoen aandelen. Als er genoeg vraag is, dan verkoopt JC Flowers nog eens 5,7 miljoen aandelen.

30 procent naar de beurs

Daarbij brengt de enige aandeelhouder maximaal 30 procent naar de beurs. Eerder zou JC Flowers 35 procent van zijn aandelen van de hand doen.

De aandelen NIBC kosten tussen de 8,75 en 10,25 euro per stuk. Dat brengt de huidige aandeelhouder tussen de 384 en 450 miljoen euro op. Afgaande op de introductieprijs is NIBC in totaal tussen de 1,3 miljard en 1,5 miljard euro waard.

In 2008 wilde eigenaar JC Flowers de bank nog verkopen aan de IJslandse Kaupthing Bank voor 3 miljard euro, maar die verkoop ging toen niet door vanwege de financiële crisis.Het middelgrote NIBC verdient zijn geld behalve met hypotheken onder meer met het verstrekken van leningen aan mkb-bedrijven in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. 

B&S Group

Op de aandelen B&S Group kun je vanaf morgen inschrijven. Ook hier worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. De bestaande eigenaren brengen maximaal een derde van de aandelen naar de beurs.

Het gaat in eerste instantie om een belang van ruim 29 procent van de aandelen. Als er voldoende vraag is komt daar nog wat bij. De inschrijving sluit op 22 maart, een dag later moet de beursnotering een feit zijn.

De aandelen B&S Group kosten tussen de 14,50 en 17,75 euro per stuk. De beursintroductie levert daarmee tussen de 358 miljoen en 493 miljoen euro op voor de bestaande eigenaren. De totale waarde van B&S Group is, afgaande op de prijsrange, tussen de 1,2 miljard en 1,5 miljard euro.

Voorrang voor particulieren

Zowel particuliere beleggers als instituten kunnen inschrijven op de aandelen. Maar particulieren krijgen voorrang. Voor hen is tot 10 procent van de aandelen is gereserveerd voor Nederlandse particuliere beleggers.

Als er voor alle aandelen die worden aangeboden inderdaad een koper is, dan heeft na de beursgang Sarabel 50,8 procent van de aandelen en Lebaras zal 15,9 procent hebben. Sarabel, houdt dan bijna 16 procent. Beide zullen het komende jaar geen nieuwe aandelen verkopen.

Sarabel wil meerderheid houden

Sarabel wil de meerderheid van de aandelen houden. Ook Lebaras wil een 'belangrijke' aandeelhouder blijven. Achter Sarabel zit Willem Blijdorp, de oprichter van B&S Group en bestuurders van het bedrijf. Lebaras is eigendom van Bert Meulman, topman van B&S Group.

Verder is ook B&S Participations nog aandeelhouder. Hierin zit een groep managers van B&S Group.

Distributie

B&S komt uit Dordrecht en levert onder meer etenswaren, cosmetica en drank aan de meeste grote Europese cruiserederijen, maar ook aan legerbases die opereren onder de vlag van de Verenigde Naties en de NAVO.

Het bedrijf koopt verder producten goedkoop in bij grote merkfabrikanten, voor retailers en voordeelketens als Action en Kruidvat.

Alfen

Laadpalenfabrikant Alfen uit Almere staat vanaf volgende week donderdag op de beurs van Amsterdam. Beleggers kunnen vanaf vandaag inschrijven, tegen een koers van tussen de 11,25 en 15 euro per aandeel. Ook bij Alfen worden geen nieuwe aandelen uitgegeven. De bestaande aandeelhouders verkopen een deel van hun stukken.

In totaal worden 9,8 miljoen aandelen verkocht, dat is inclusief aandelen die worden uitgegeven als er veel vraag is. Daarmee ontvangen de bestaande aandeelhouders tussen de 96 miljoen en 147 miljoen euro. De totale waarde van Alfen komt daarmee uit op tussen de 225 en 300 miljoen euro.

Zowel particuliere als institutionele beleggers kunnen inschrijven op aandelen Alfen. Maar particulieren krijgen voorrang: 500 aandelen per beleggers. In totaal gaat het om 10 procent van de aandelen die naar de beurs worden gebracht.

De bestaande aandeelhouders hebben na de beursgang nog 51 procent van de aandelen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van