Beurs

'Trendbreuk ECB-beleid is slecht voor de beurs'

08 maart 2018 14:29 Aangepast: 22 maart 2018 00:04

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft weer een stap genomen richting het eind van het opkopen van obligaties. Dit is echt een trendbreuk, een renteverhoging is in theorie dichterbij gekomen, zegt beurscommentator Hans de Geus. Een hogere rente is niet goed voor de beurs.

Tot nu toe hielden ECB-president Mario Draghi en de zijnen steeds de mogelijkheid open om het opkopen van obligaties uit te breiden, mocht dat nodig zijn. Maar dat zinnetje wordt nu voor het eerst weggelaten.

"Voor het eerst gaat de handrem erop", aldus De Geus. Een verhoging van de officiële rente is wat dichterbij gekomen, zegt hij. De ECB zal immers pas de rente optrekken nadat het opkopen van obligaties is gestopt.

Beurs schrikt

Toch denkt De Geus dat een renteverhoging 'nog steeds heel ver weg' is. Nu zitten we in een hoogconjunctuur, maar De Geus denkt zelfs dat de ECB niet de kans krijgt om de rente te verhogen voordat de economie in de eurozone omslaat.

Beleggers schrikken niettemin. De AEX staat nog wel in de plus, maar de index stond eerder op de dag nog hoger. Na het bericht van de ECB ging een deel van de eerdere winst verloren. Een hogere rente is slecht voor aandelen.

30 miljard tot september

De ECB blijft in ieder geval nog tot en met september obligaties opkopen. Tot die tijd gaat het om 30 miljard euro per maand. Nog altijd houdt de ECB de mogelijkheid open ook daarna het opkoopbeleid op te kopen.

De officiële rente blijft volgens de ECB nog voor een langere periode op het huidige niveau.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van