Ga naar de inhoud
Beurs

Winst Akzo stijgt bij divisie die het afstoot, daalt bij Coatings

Beeld © ANP

In het vierde kwartaal steeg het resultaat van AkzoNobel bij Specialty Chemicals, de divisie waar het vanaf wil, meer dan bij Paints en Coatings. Juist met de coatingsdivisie wil AkzoNobel verder.

Dat blijkt uit de resultaten over het vierde kwartaal. Vorige maand had Akzo al de omzet en het ebit-resultaat) vóór aftrek van rente en belastingen) over heel 2017 bekend gemaakt.

AkzoNobel verraste vorig jaar met twee winstwaarschuwingen. Maar nu houdt het vast aan de doelstellingen die voor 2020 gelden. AkzoNobel kwam vorig jaar in aanvaring met boze aandeelhouders, die wilden dat het concern open zou staan voor een fiks overnamebod van de Amerikaanse concurrent PPG. 

Akzo verzette zich echter tegen PPG en hield aandeelhouders voor dat het zelf de resultaten voor beleggers zou kunnen verbeteren. Daarbij wordt de chemiedivisie, waar grondstoffen worden gemaakt voor onder meer verf, voedingsmiddelen, plastic en cosmetica, óf naar de beurs gebracht, óf verkocht.

Resultaat stijgt bij beide divisies

In de maanden oktober tot en met december steeg de ebitwinst bij zowel Coatings als bij Specialty Chemicals. Maar terwijl ebit bij Coatings groeide met 19 procent, tot 178 miljoen euro, steeg dat bij Specialty Chemicals maar liefst met 40 procent tot 165 miljoen euro.

Opvallend is ook dat de doelstellingen voor 2020 voor Specialty Chemicals een stukje dichterbij zijn gekomen, terwijl die bij Coatings juist wat uit het zicht zijn geraakt.

Akzo zegt te kampen met hoge kosten voor grondstoffen en de sterke euro. Ook staat de vraag naar beschermende coatings voor met name schepen nog altijd onder druk.

Doelen Coatings nog ver weg

Bij Coatings moet de 'return on sales', oftewel het resultaat ten opzichte van de omzet, in 2020 op 15 procent (in 2017 een daling van 9,8 procent tot 9,4 procent) liggen en rendement op het geïnvesteerde vermogen boven de 25 procent (in 2017 een krimp van 14,4 procent tot 13,9 procent).

Specialty Chemicals moet in 2020 een result on sales halen van 16 procent (in 2017 een stijging van 13,2 tot 13,8 procent) en een rendement op het geïnvesteerde vermogen van 20 procent (in 2017 steeg dit van 17,9 tot 19,1 procent).

Over heel 2017 steeg de omzet bij Coatings met 2 procent tot 9,6 miljard euro, terwijl ebit met 2,5 procent kromp tot 905 miljoen euro. Bij  Specialty Chemicals nam de omzet met 4 procent toe tot bijna 5 miljard euro. De ebit groeide met 9,5 procent tot 689 miljoen euro.

Sterke euro

Akzo klaagt over de sterke euro, die in 2017 een drukkend effect had op de omzet en het resultaat. Ook in 2018 zal het concern last blijven houden van de sterke euro, vooral in het begin van het jaar, is de verwachting. Om dat effect te compenseren wil Akzo de verkoopprijzen verhogen en de kosten onder controle houden. Een winstprognose wordt niet gegeven.