Beurs

Veel bedrijven naar de beurs: goed teken of juist niet?

12 maart 2018 14:57 Aangepast: 06 april 2018 07:01
Elke ochtend wordt voor de opening de gong geslagen. Zoals hier ter ere van het 35-jarig bestaan van de AEX-index, door Arie Bakker van InsingerGilissen. Beeld © ANP

Volgende week gaan er maar liefst drie bedrijven naar de beurs in Amsterdam en in bijvoorbeeld de VS gaan Spotify en Dropbox de stap maken. Dat er zoveel bedrijven naar de beurs gaan, is dat juist reden voor beleggers om op te passen?

Als de beurskoersen hoog zijn, zoals eind jaren '90, dan zijn er allerlei nieuwe bedrijven die willen meeprofiteren en naar de beurs gaan, aldus Errol Keyner van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Maar hij durft niet te zeggen dat je nu moet oppassen. Hij kan zich voorstellen dat eigenaren nu al een deel van de winst op een bedrijf willen realiseren.

'Beurs niet overmatig duur'

"Enerzijds is het historisch gezien wel een veeg teken als er zoveel bedrijven naar de beurs gaan. Als je denkt dat de rente omhoog gaat en als de economische cyclus een beetje aan het eind zit dan moet je nu of in het komende jaar de stap maken", aldus beurscommentator Corné van Zeijl.

Maar hij tekent er wel bij aan dat hij de huidige waardering op de beurs niet overmatig vindt. "Het kan nog wel wat hoger. In Europa betaal je gemiddeld 14 keer de verwachte winst per aandeel." Verder weet je nooit wanneer de economie op zijn top is en weer begint af te zwakken.

'Eind opgaande cyclus economie'

Nu gaat het goed met de economie, zegt hij. Maar hij denkt wel dat de huidige opgaande cyclus een beetje aan het eind zit.

Ook Jos Versteeg van InsingerGilissen denkt dat we het  grootste deel van de periode groei economische groei hebben gehad. "De kans is groot dat daar de komende twee tot drie jaar een eind aan komt." Als er zoveel bedrijven naar de beurs gaan, dan is dat volgens Versteeg in het algemeen wel een signaal dat het de laatste fase van de economische expansie is. 

Geen nieuwe aandelen

De drie bedrijven die volgende week naar de beurs gaan - Alfen, NIBC en B&S - geven alle drie geen nieuwe aandelen uit. Dat maakt Van Zeijl wel voorzichtig. Het best is het als bedrijven nieuwe aandelen uitgeven om geld op te halen voor investeringen, of als de overheid een bedrijf naar de beurs brengt, want die heeft andere motieven dan de hoogste prijs te vragen, zegt hij.

Maar de beursgang van NIBC zit al lang in de planning, dus in dat opzicht is het niet vreemd dat een deel van de aandelen wordt verkocht, aldus Van Zeijl. 

Cashen?

Toch is hij wat voorzichtig nu er meerdere bedrijven de stap naar de beurs maken. "En een topman en de oprichter weten veel meer van het bedrijf dan jij en ik. Zij weten veel beter of het een goede deal is of niet", aldus Van Zeijl.

Versteeg tekent wel aan dat het hier om maar drie bedrijven gaat waar dit voor geldt, dus hij wil daar geen conclusies voor de hele beurs uit trekken. Hij vindt ook negatief om te zeggen dat de verkopende aandeelhouders 'cashen'.  

Meerderheidsaandeelhouder

Dat bij B&S Group aandeelhouder Sarabel de meerderheid van de aandelen wil houden hoeft volgens Van Zeijl niet slecht te zijn. Het hangt er vanaf hoe de meerderheidsaandeelhouder zich opstelt. Hij verwijst naar Heineken, waar de dochter van Freddy Heineken het via een getrapte constructie voor het zeggen heeft.

Maar van de prestaties op de beurs profiteren ook de andere aandeelhouders. Anders is het bij onder meer ArcelorMittal en Altice. Daar weten de andere beleggers dat de grootaandeelhouder maar één belang heeft, 'namelijk het eigen belang', aldus Van Zeijl. 

'Geen bubbelalarm'

Beurscommentator Jacob Schoenmaker is niet zo somber over de beursintroducties. "Om een hoog aantal beursgangen als bubbelalarm te bestempelen vind ik een beetje simplistisch. Je moet hier namelijk wel oorzaak van gevolg onderscheiden. Een bedrijf naar de beurs brengen is namelijk behoorlijk kostbaar en tijdsintensief. Alleen een gunstig beurssentiment maakt een beursgang voor de cashende eigenaren dan ook interessant of soms zelfs überhaupt mogelijk."

"Beursgangen zijn dan ook niets meer dan een gevolg van hoge aandelenkoersen en daarmee is geen betere bubbelindicator dan die hoge beurskoersen al waren. Die cashende eigenaren weten echt niet beter wat de beurs de komende jaren gaat doen, dan de beleggers aan wie ze hun bedrijf verkopen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van