Beurs

Laadpalenfabrikant Alfen wil naar de Amsterdamse beurs

01 maart 2018 08:02 Aangepast: 01 maart 2018 09:01
Alfen maakt onder meer laadpalen voor elektrische auto's. Beeld © Alfen

Nadat groothandelaar B&S en NIBC bank eerder deze week een beursgang aankondigden, is het vandaag de beurt aan Alfen. De producent van laadpalen, transformatorstations en energieopslagsystemen uit Almere is van plan een notering te krijgen aan Euronext Amsterdam.

Dat schrijft het bedrijf in een persbericht. Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven, maar de huidige eigenaar, investeringsmaatschappij Infestos, gaat de bestaande stukken verkopen aan beleggers. Wanneer Alfen de beursgang wil gaan maken, is nog onbekend: de aanbieding, notering en tijdspad zijn afhankelijk van de marktomstandigheden.

De beursgang hing al een tijdje in de lucht. Over de waarde doet het bedrijf uit Almere geen uitspraken. Vorig jaar december schreef persbureau Reuters op basis van betrokkenen dat Alfen tussen de 500 en 600 miljoen euro waard zou zijn.

Extra naamsbekendheid

Het bedrijf stelt dat een beursnotering zal leiden tot extra naamsbekendheid, vooral bij grotere bedrijven die actief zijn in de energietransitie, wat verdere kansen biedt. Ook denkt Alfen dat de beursgang de bekendheid bij zakelijke contacten, investeerders en mogelijke toekomstige werknemers zal vergroten.

Volgens topman Marco Roeleveld is het nu gezien de groeistrategie en het positieve marktperspectief het juiste moment om de stap naar Beursplein 5 te maken. "We zijn goed gepositioneerd om te profiteren van de verwachte hoge marktgroei."

35.000 laadpunten

Alfen werd in 1937 opgericht als maker van hoog en laagspanningsapparaten in Hilversum. Al snel wordt de overstap gemaakt naar de productie van transformatorstations. Nadat het in 1983 verhuist naar Almere gaat het hard. In 2002 wordt het tienduizendste transformatorstation afgeleverd. Twaalf jaar later zijn dit er al 25.000.

Vanaf 2008 stort Alfen zich met de productie van laadpalen ook op de energietransitie. In 2016 opent de Haagse wethouder de vijfhonderste laadpaal in de hofstad​. Op dit moment heeft Alfen zo'n 35.000 laadpunten in heel Europa.

De afgelopen drie jaar realiseerde het bedrijf een gemiddelde omzetgroei van 21 procent per jaar met een positieve nettowinst. In 2017 kwamen de opbrengsten uit op 74 miljoen euro. Dit jaar is zicht op een omzet van minimaal 99 miljoen euro.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van