Ga naar de inhoud
Beurs

Slechte beurs? Elf AEX-en midkapfondsen stegen al ruim 5 procent

Beeld © ANP

De maand januari begon zo goed op de beurs, maar na de correctie van begin februari staan zowel de AEX-index als de midkap op verlies. Toch had je flink kunnen verdienen, want de beurskoers van elf AEX- en Midkapfondsen steeg dit jaar al per saldo met ruim 5 procent.

Teleurgesteld over de beurs tot nu toe in 2018? Dat hangt er vanaf welke aandelen je had. De koers van midkapper Flow Traders steeg al met maar liefst 63 procent.

Ook Intertrust, dat eveneens in de Midkap zit en de AEX-fondsen Galapagos en Randstad staan dit jaar al meer 10 procent hoger. En het jaar is nog maar zeven weken geleden begonnen. Als je je geld op de bank zet, doe je over zo'n rendement al gauw 30 jaar en met een spaarrekening bij ABN Amro, ING Bank of Rabobank zo'n 200 jaar.

572 punten

Op 22 januari sloot de AEX-index op 570,82 punten en de volgende dag werd zelfs even de 572,81 punten aangetikt. Dat betekende een koerswinstvan bijna 5 procent in drie weken tijd.

Maar op de laatste twee dagen van januari keerde het sentiment. Op 9 februari stond de AEX zelfs op een koersverlies van 10 procent ten opzichte van de top.

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Van de 25 AEX-fondsen zit je met zes op een winst van meer dan 5 procent. Bij de Midkappers staan er vijf op meer dan 5 procent groei in het jaar tot nu toe.

Hoi, onrust op de beurs

Waardoor stegen de grootste winnaars? Flow Traders profiteerde juist van de onrust op de beurs. Als de koersschommelingen groter zijn, dan is het immers makkelijker geld verdienen voor het bedrijf dat handelt in indextrackers.

In de eerste zes weken van het jaar verdiende Flow Traders, meer dan in het derde kwartaal van 2015 bij elkaar. Dat kwartaal geldt als het beste ooit voor Flow Trader. Verder voldoet het aan de Europese kapitaaleisen, waarbij het dividendbeleid niet zal worden geraakt.

Intertrust, dat al zo'n 12 procent steeg dit jaar, publiceerde goede cijfers over het vierde kwartaal. Verder heeft het een nieuwe bestuursvoorzitter, waarmee mogelijk een eind kwam aan een roerig jaar waarin het bedrijf twee topmannen verloor.

Randstad

De omzet en het resultaat van uitzendconcern Randstad over het vierde kwartaal waren beter dan verwacht. In januari en februari lijkt de opgaande lijn te zijn doorgetrokken.

Verder wil het aan de aandeelhouders een recorddividend uitkeren, inclusief een speciaal extra dividend. Randstad staat 14 procent hoger over 2018. 

Galapagos

Biotechbedrijf Galapagos profiteerde van de overname van de Belgische branchegenoot Ablynx, dat voor maar liefst 3,9 miljard euro werd gekocht door het Franse Sanofi. Dat zorgt voor 'overnamefantasie'.

Galapagos wil zich wel beschermen tegen een overname, maar dat schrikt beleggers blijkbaar niet af.

Geen garanties

Of je bovengenoemde fondsen nu ook moet hebben? Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. En Flow Traders verloor vorig jaar 40 procent van de koers. Daarmee is de koers nu op hetzelfde niveau als eind 2016.

Bron: RTL Z